WASHINGTON - De Nederlandse minister van Milieu en voorzitter van het VN-forum over klimaatverandering Pronk, heeft de Amerikaanse regering gisteren gemaand het Kyoto-akkoord te respecteren. In dit akkoord spraken de industrielanden af om de uitstoot van de hoeveelheid broeikasgassen in 2012 tot het niveau van voor 1990 terug te dringen.
Eerder deze maand zei president George W. Bush van de Verenigde Staten dat hij zich niet gebonden voelde aan het Kyoto-akkoord, afgesloten onder zijn voorganger Clinton. Hoewel Clinton in 1997 instemde met het akkoord is het tot op de dag van vandaag nooit geratificeerd door het Amerikaanse Congres.
Volgens Bush zou de uitvoer van het programma een te zware claim leggen op de Amerikaanse economie. Bovendien vindt hij het niet eerlijk dat een ontwikkelingsland als China, dat veel vervuilende industrie heeft, geen gevolgen ondervindt van de Kyoto-overeenkomst. De Amerikanen alleen nemen bijna een kwart van de mondiale kooldioxide-uitstoot voor hun rekening.
Pronk deed zijn uitspraken gisteren in Washington. In New York komen zaterdag de veertig belangrijkste landen van de Verenigde Naties bij elkaar om informeel te spreken over Pronks nieuwe voorstel voor een mondiaal klimaatakkoord. Over dit voorstel wordt in Bonn in juli beslist. Daar wordt de Klimaatconferentie die vorig jaar november in Den Haag door de behoudende opstelling van de Amerikanen mislukte, voortgezet. Ook dan zal Pronk de conferentie weer voorzitten.
Dood
Pronk praat zaterdag onder andere met regeringsvertegenwoordigers van de VS. Volgens de Nederlandse minister heeft hij nooit direct van de Amerikaanse regering gehoord dat zij het Kyoto-akkoord als "dood" beschouwen. Toch benadrukte hij dat de Amerikanen ook nog niet expliciet hebben toegegeven mee te willen doen aan Kyoto.
Het meedoen van de VS aan het klimaatakkoord is zeer belangrijk, doch niet noodzakelijk zo benadrukte Pronk. De deelname van Canada, Australië en Japan is zeker zo belangrijk meent hij. De Europese Unie heeft toegezegd mee te doen aan het akkoord, ongeacht of de VS nu wel of niet meedoen.
Vorige week presenteerde Pronk zijn nieuwe plannen. In Den Haag konden de verschillende landen het onder andere niet eens worden over de zogenoemde 'sinks'; hierbij gaar het er om welk percentage aan natuurlijke CO -eters, bossen en ander natuurland, landen mogen gebruiken om de gasuitstoot te verminderen. |