AMSTERDAM - Meer dan de helft van alle katten in Nederland is te dik. Het geliefde huisdier wordt door zijn baasje de hele dag volgepropt met allerlei lekkers en krijgt veel te weinig lichaamsbeweging. Dit zegt John Woudstra, dierenarts bij Dierenkliniek Westhage in Den Haag.
|
Dikke kat. (Foto: EPA)
|
Volgens Woudstra staat het voedings- en bewegingspatroon van de huis-, tuin- en keukenkat te ver af van natuur: "De mensen zetten een bakje met brokjes neer, waardoor het beest de hele dag door calorieën naar binnen werkt. Een roofdier eet normaal één keer in de drie à vier dagen. Eén maaltijd per dag voor de huiskat is dan ook meer dan genoeg"
"Een wilde kat loopt per dag zo'n vijf kilometer. In een flatgebouw komt het beest echter vaak niet verder dan de kattenbak, de koelkast en het balkon", stelt Woudstra. Een dikke kat is lui, slaapt veel, loopt moeilijk en is kortademig.
Katten die eruit zien als tonnetjes hebben een grotere kans op suikerziekte, gewrichtsproblemen en blaasklachten. Gecastreerde katten groeien vaker uit hun jasje, omdat ze minder eten nodig hebben dan een andere kat, terwijl hun eetlust net zo groot blijft.
Een kat is op het goede gewicht als je de laagste rib door de huid heen kunt voelen. Een gezonde kat ziet er uit als een cheeta in het wild. "Maar als je kat daar op lijkt dan zeggen de mensen als snel: ach, wat is die kat mager", zegt Woudstra.
Kattenvoerfabrikant Friskies, onder meer bekend van Felix en Tom Poes, start vanaf mei de actie 'Katten in Balans'. Kattenbezitters kunnen ideeën insturen waarmee de kat in beweging te krijgen is. "Je kunt hierbij denken aan eenvoudige spelletjes met een touwtje, stokje of een ping-pongballetje", vertelt een Friskies-woordvoerder.