AMSTERDAM - De vakbonden bestempelen het reorganisatieplan van elektronicaconcern Philips unaniem als paniekvoetbal en stroop om de mond van de aandeelhouder. Gedwongen ontslagen zullen dan ook niet worden geaccepteerd.
"De financiële situatie is helemaal niet zo dramatisch", vindt Nico Bogaard, bestuurder van CNV Metaal en elektro. Volgens hem is de aangekondigde reorganisatie dan ook "bedoeld voor de Bühne". "Maar aandeelhouders kijken er recht doorheen", concludeert hij uit de duikeling van de koers van het aandeel na de bekendmaking.
Volgens Jan Cuperus van FNV Bondgenoten valt er van een reorganisatieplan nauwelijks te spreken, aangezien er nog helemaal geen invulling aan is gegeven. "Alleen het aantal arbeidsplaatsen dat moet verdwijnen is bekend. Waar en hoe weet de directie zelf nog niet eens." Een zoethoudertje voor de aandeelhouders, oordeelt ook Cuperus.
Vorig jaar boekte Philips in het eerste kwartaal nog een winst van EUR1.140 miljoen, tegen inclusief een eenmalige bate van EUR53 miljoen EUR106 miljoen nu. Een dramatische terugval, zo lijkt het. Volgens Bogaard zijn de twee kwartalen niet met elkaar te vergelijken. Allereerst omdat het eerste kwartaalcijfer van 2000 was opgepoetst door de verkoop van de aandelen JDS Uniphase. Dat leverde Philips een eenmalige winst op van EUR526 miljoen. Bovendien was er volgens de vakbondsbestuurder vorig jaar sprake van een uitzonderlijk gunstig jaar.
"Ik maakte me meer zorgen over die enorme euforie, want dat is natuurlijk niet vast te houden. De markt voor mobiele telefonie en pc's heeft nu te maken met een kopersstaking. Maar het is de aanzet tot de normalisering van die markten", aldus Bogaard. "Bovendien is het eerste kwartaal bij Philips traditioneel minder."
De aangekondigde reorganisatie mag wat de bonden betreft niet tot ontslagen leiden. "Kijkend naar het normale verloop is dat ook niet nodig", oordeelt Bogaard, die eraan toevoegt geen idee te hebben waar de arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. "Philips heeft niet erg netjes gehandeld. Wij wisten van niks."
FNV-bestuurder Cuperus weet inmiddels iets meer. "Hommen heeft verklaard dat fabrieken worden gesloten en dat werknemers hun zomervakantie eerder moeten opnemen", aldus Cuperus. "Een dergelijke bedrijfsvoering kan ik niet serieus nemen."
Ook Unie-bestuurder Theo Willms was niet op de hoogte gebracht van de reorganisatieplannen, maar ze verbazen hem niet. "De mobiele telefonie-divisie wordt al drie jaar lang 'de bleeder van de eeuw' genoemd", stelt hij schamper. Het verrast hem eerder dat Philips er nu pas mee komt. "Als zelfs de groten der aarde dergelijke stappen nemen moet Philips onvermijdelijk volgen." Wel ziet Willms het als een teken dat Boonstra lang niet zo'n mooie erfenis achter zal laten als wel is gesuggereerd.

|
Vakbonden weinig enthousiast over erfenis die Boonstra (r) aan Kleisterlee nalaat. (Foto: Anko Stoffels)
|
"Boonstra gaat er prat op Philips achter te laten met een dusdanig sterke financiële positie dat het elektronicaconcern wel wat klappen kan hebben. Nu blijkt bij de eerste tegenwind al het tegendeel", aldus Willms. "Ik vraag me af wat er nog gaat volgen." De vakbondsman hoopt dat Boonstra's opvolger Gerard Kleisterlee snel met een strategische visie komt. "Het zou heel welkom zijn als Kleisterlee besluit de basis weer te verbreden."