Bij Philips werken wereldwijd circa 219.000 personen. De beoogde afslanking komt overeen met ongeveer 3 procent van de totale werkgelegenheid bij het concern. De Philips-top wil nog niet aangeven waar de klappen precies gaan vallen. Verwacht wordt dat de meeste pijn in het buitenland wordt geleden.
De electronicareus heeft veel last van de tegenvallende afzet van mobiele telefoons en pc's. Philips levert onderdelen voor beide producten, en maakt daarnaast ook zelf mobieltjes.
Door de crisis in de telecommunicatie- en pc-industrie zijn de Philips-divisies Consumentenelektronica en Componenten in de eerste drie maanden van dit jaar al in de rode cijfers beland. De verwachting is dan ook dat de meeste banen bij deze twee bedrijfsonderdelen zullen worden geschrapt.
Aangezien het grootste gedeelte van deze twee divisies zich in het buitenland bevindt, zal de werkgelegenheid in Nederland waarschijnlijk voor het grootste gedeelte gespaard blijven. Wel is duidelijk dat bij de mobiele-telefonietak Philips Consumer Communications (PCC) harde klappen gaan vallen.
Bij deze divisie zijn onlangs de tijdelijke contracten van 1300 werknemers niet verlengd. En de PCC-vestiging in het Franse Le Mans draait sinds eind maart op beperkte capaciteit. "Ook in het grootste gedeelte van het tweede kwartaal zullen een groot aantal werknemers daar met tijdelijk verlof thuis zitten", aldus Hommen.
De vakbonden bestempelen de reorganisaie als paniekvoetbal. "Ik heb zelden meegemaakt dat Philips een goede kwartaalvoorspelling doet en zie dus geen reden om bij voorbaat banen te schrappen", aldus Jan Cuperus van FNV Bondgenoten.
Ook Unie-bestuurder Nico Bogaard denkt dat de teruggang van tijdelijke aard is. "Tegen de tijd dat wij met Philips uitgesproken zijn over deze stap is de markt al weer aangetrokken", voorspelt hij. De bonden accepteren in geen geval gedwongen ontslagen.
Philips verwacht het tweede kwartaal van dit jaar met rode cijfers te moeten afsluiten. Dit komt door de aanhoudende malaise in de mobiele telefonie- en pc-industrie.
Het zou voor het eerst in drie jaar zijn dat de elektronicagigant in de rode cijfers terechtkomt. Om de crisis aan te pakken, snoeit Philips zes- tot zevenduizend banen.
Financieel-directeur Jan Hommen was gisteren tijdens een telefonische persconferentie onder de indruk van hoe snel de markt voor met name mobiele telefoons en monitoren is afgekoeld. "De afzwakking van de economische groei is sinds december fenomenaal geweest. Dit heeft ons getroffen, en het zal ook de komende tijd negatieve invloed op onze resultaten hebben."
Door de afzwakkende groei moest Philips gisteren teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar presenteren. De omzet daalde met 1% naar EUR8,2 miljard. De nettowinst kwam uit op EUR106 miljoen tegenover EUR1140 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.
De winst per aandeel bedroeg EUR0,08. Dat is fors lager dan de winst per aandeel van EUR0,86 in het eerste kwartaal van 2000. Overigens zat er vorig jaar door de verkoop van JDS Uniphase in de nettowinst van Philips een bijzondere bate van EUR526 miljoen verwerkt.
Vooral de mobiele telefonietak van Philips presteert onder de maat. Dit bedrijfsonderdeel, dat de naam Philips Consumer Communications (PCC) draagt, heeft het afgelopen kwartaal een verlies van EUR118 miljoen geleden. Het verkocht in deze periode de helft minder telefoons dan in de eerste drie maanden van 2000.
Volgens Hommen komt de malaise bij PCC voornamelijk door dalende verkopen in Europa. "De mobiele telefoniemarkt in Europa is een ontzettend moeilijke markt. De concurrentie is er veel heviger geworden. Ook doet zich overproductie voor waardoor de prijzen van mobiele telefoons zijn gaan dalen."
Doordat PCC al vele kwartalen niet aan de verwachtingen voldoet, gaat Philips binnenkort hard ingrijpen bij dit bedrijfsonderdeel. Volgens Hommen neemt de top van het elektronicaconcern nog dit kwartaal een beslissing over wat er precies gaat gebeuren.
De nieuwe Philips-baas Gerard Kleisterlee heeft onlangs gezegd dat PCC te koop is. Ook horen samenwerking met een ander concern, verregaande afslanking of sluiting van de mobiele-telefonietak tot de mogelijkheden.
Volgens analist Marco Schram (Delta Lloyd) kan Philips dit bedrijfsonderdeel maar beter sluiten als er geen koper of partner voor gevonden kan worden. "PCC lijdt waanzinnige verliezen. En ook in tijden van economische voorspoed was het al verliesgevend."
Naast de divisie Consumentenelektronica heeft ook de Componentendivisie verlies geleden in het eerste kwartaal van dit jaar. Om de verliezen te bestrijden, is Philips van plan zesduizend tot zesduizend arbeidsplaatsen te schrappen.
Voor deze herstructurering neemt het elektronicaconcern in het tweede kwartaal van dit jaar een eenmalige voorziening van EUR350 miljoen. Door deze buitengewone last en door de lage groei zal Philips dit kwartaal volgens Hommen mogelijk in de rode cijfers terechtkomen.
De laatste keer dat Philips een kwartaal met verlies afsloot, was aan het einde van 1998. Destijds leed het concern zeker EUR800 miljoen verlies op de mislukte samenwerking op het gebied van mobiele telefonie met het Amerikaanse Lucent.
Schram vindt het "dramatisch" dat Philips mogelijk dit kwartaal in de rode cijfers duikt. "Het geeft ook aan dat het dal dieper is dan iedereen had gedacht."