AMSTERDAM - Het elektronicaconcern Philips zette gisteren de toon op het Damrak. En het bleek een vals deuntje. Tegenvallende kwartaalcijfers sloegen 9,8% van de koers af op EUR29,14. Daarmee was het fonds voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de daling van beursbarometer AEX: 6 punten lager op 569,34.
Ook andere technologiewaarden begonnen de handelsdag gisteren flink in de mineur, maar wonnen terrein terug na een optimistische opening van de Amerikaanse beurzen.
Technologiewaarden deelden gisteren rake klappen uit op het Damrak. Dit in navolging van slecht nieuws uit het buitenland. Zo moest de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq maandag fors inleveren. Nabeurs werd de markt vervolgens nog eens opgeschrikt door de zoveelste winstwaarschuwing in de geplaagde tech-sector. De twijfelachtige eer viel dit keer te beurt aan Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur.
En gistermorgen werd het slecht-nieuws-stokje overgenomen door Philips. Het elektronicabedrijf maakte teleurstellende cijfers bekend over het eerste kwartaal van 2001. Ziedaar de verklaring voor het negatieve beurssentiment dat de Amsterdamse effectenbeurs gisteren bij opening in haar greep hield. Praktisch de hele technologiesector kleurde rood.
Beleggers rekenden het Philips vooral aan dat de nettowinst van EUR106 miljoen beduidend lager uitviel dan wat analisten gemiddeld voor het eerste kwartaal van dit jaar verwachtten, namelijk EUR275 miljoen. In het lopende kwartaal verwacht Philips zelfs een operationeel verlies te lijden.
Bij beleggers ging even de gloeilamp uit en ze verkochten massaal. Bij een forse omzet van ruim 5 miljoen Flippen (dubbelgeteld) moest het fonds op een gegeven moment zelfs terug naar EUR27,11, alvorens weer wat op te krabbelen naar EUR29,14.
Niet alleen de beleggers in Philips hadden zich de dag na Pasen anders voorgesteld. Ook de werknemers van het bedrijf hebben weinig reden tot juichen. Bij het Eindhovense elektronicaconcern verdwijnen mogelijk 7000 arbeidsplaatsen.
Aan het eind van de handelsdag vocht het Damrak zich weer omhoog, geholpen door het kerende tij in de VS. Daar reageerden beleggers positief op berichten dat de industriële productie in maart was toegenomen. "Als Amerika dit gevoel vast weet te houden, klimmen we morgen in de plus", verklaarde een positief gestemde beurshandelaar. De Dow Jones en de Nasdaq stonden vlak na opening beide in de plus.
Voor de meeste technologiefondsen kwam de cavalerie echter te laat. ASM Lithography, dat vorige maand een winstwaarschuwing gaf, verloor uiteindelijk 1,6% op EUR25,90. Getronics sloot uiteindelijk de dag onveranderd op EUR5,24, na eerst nog op verlies te hebben gestaan.
Ook VNU, dat zich steeds meer op internet-activiteiten richt, had last van het slechte tech-sentiment. De uitgever verloor bijna 2% op EUR42. Op de Midkap moest automatiseerder CMG 5,3% terug op EUR7,10. Cap Gemini bleef niet ver achter en sloot 4,3% lager op EUR124. Ze waren daarmee de sterkste dalers in de Midkap-index die zelf bijna twee punten inleverde op 544,36.
Persbureau Bloomberg meldde gisteren dat het Japanse mobiele telecomconcern NTT Docomo overweegt het 15%-belang in KPN Mobile uit te breiden. KPN wist daar echter niet van te profiteren. Integendeel, het telecombedrijf daalde met 2,8% naar EUR12,61. KPNQwest daalde 1,7% naar EUR9,09.
Kabelaar UPC maakte daarentegen een opmerkelijke wederopstanding. Reed het fonds eerst nog in de voorhoede bij de dalers, na de positieve signalen van over de oceaan, wist het op te klimmen tot de sterkste stijger van de hoofdfondsen. UPC dikte 7,7% aan op EUR5,75.
Afgezien van de tech-dip bleef Amsterdam goed liggen. De olie- en voedingsfondsen deden het verhoudingsgewijs redelijk. Koninklijke Olie was bij de stijgers: 1% erbij op EUR65,21. Unilever steeg 1,1% naar EUR61,70 en verzekeraar Aegon dikte 2,3% aan op EUR35,60. VendexKBB steeg 2,9% (EUR16,05). Op de Midkap bleek Vedior de sterkste stijger met een winst van 4,5% op EUR11,60. Amstelland volgde met een plus van 2,6% op EUR15,55.
Van alle technologiefondsen op de beurs had Tie Holding het het moeilijkst. De koers daalde met ruim 10% naar EUR2,20. Newconomy deed het met een aderlating van 8,7% niet veel beter en kwam uit op EUR1,15.