Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 18 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Personeel Akzo huiverig
voor meer macht chefs

door ALEX DE VRIES

   
 

OSS - Het personeel van Akzo Nobel is faliekant tegen invoering van een resultaatafhankelijke beloning in de nieuwe cao. Dat blijkt uit een steekproef van FNV Bondgenoten bij dochterbedrijven Organon en Diosynth.

Bijna 80% van de ongeveer 4000 werknemers is tegen invoering van een regeling, waarbij het groepsresultaat bepalend is voor de jaarlijkse winstdeling. De directie houdt vast aan invoering hiervan.

De vakbonden vrezen grote beloningsverschillen en verlies aan zeggenschap over het loon. Op de achtergrond speelt de angst mee dat de nieuwe regeling de deur opent voor de invoering van pure prestatiebeloning, waarbij de individuele inzet voor een deel van het loon de maat is.

De hoogte van de huidige winstdelingsuitkering is afhankelijk van de winst die Akzo in Nederland maakt. Die lag de afgelopen jaren voor alle 14.000 Nederlandse Akzo-medewerkers steevast rond de 6%; voor 2001 is dat zelfs 8%.

De Akzo-directie zet hier onder het motto 'eigentijds belonen' radicaal het mes in. De winstdeling wordt straks bepaald aan de hand van de Akzo-activiteiten wereldwijd. Daarnaast worden werknemers per groep afgerekend op nieuwe 'targets' opgesteld door de afdelingschefs. Voor de komende twee jaar garandeert de directie een jaarlijkse winstdeling van minimaal 6%, die "op kan lopen naar maximaal 12%". De ondernemingsraden krijgen een adviserende rol.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 8kb)
Ben Roodhuizen
...belazerd...

Dat zint FNV Bondgenoten-bestuurder Ben Roodhuizen in het geheel niet. "Wij hebben al veel water bij de wijn gedaan door de oude winstdeling over boord te zetten. Toen wij tot slot voorstelden de ondernemingsraden een bindend adviesrecht te geven, gooide de directie de deur dicht. Daarmee schaadt zij het onderling vertrouwen, het is voor ons een principekwestie."

Akzo-onderhandelaar Rob Prins begrijpt alle ophef niet. "Wat nieuw is, maakt onzeker. Dat blijkt wel uit de steekproef bij Organon en Diosynth." Toch zijn er volgens Prins voldoende waarborgen. "De chefs zullen in goed overleg met hun mensen doelen moeten stellen die haalbaar zijn. Als een chef er een zootje van maakt, trekt de or snel genoeg aan de bel. En over twee jaar evalueren we alles."

Een bindend or-advies, zoals de FNV wil, ziet hij niet zitten. "Arbeidsvoorwaarden is een zaak tussen sociale partners. Dat roept de FNV ook altijd. Bovendien maakt de FNV op landelijk niveau geen enkel bezwaar tegen ons voorstel van groepsbeloning. Ik begrijp de kritiek dan ook niet."

De werkgevers deden vorige week een eindbod dat door de vakbonden aan hun leden 'neutraal' wordt voorgelegd. En daar zit hem de kneep. Het cao-bod is dusdanig aantrekkelijk, dat voor afschaffing van de vaste winstdeling waarschijnlijk geen barricaden worden opgetrokken. Dat erkent Roodhuizen ook. "Toch voel ik mij belazerd. De Akzo-directie zette ons op het allerlaatste moment voor het blok. Alles of niets, was de boodschap."

Akzo biedt zijn personeel voor 26 maanden een loonsverhoging van twee keer 4%. De hoogste loonschalen krijgen er nog eens 1% bij. Werknemers die multifunctioneel inzetbaar zijn, krijgen twee keer 5%. Voor werknemers vanaf 62 jaar wordt het prepensioen verhoogd van 70 naar 80%. Daarnaast krijgt iedereen er een extra adv-dag bij (in totaal 24) en kan grotendeels zelf worden bepaald deze op te nemen dan wel te verkopen.




 


wo 18 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.