DEN HAAG - Het ministerie van Sociale Zaken is enkele tientallen Marokkanen op het spoor die onroerend goed in hun vaderland bezitten maar in ons land een bijstandsuitkering ontvangen. In één geval gaat het om een steuntrekkende Marokkaan met een huis ter waarde van ruim een ton en in een ander geval bezit een Marokkaan met een bijstandsuitkering volgens een woordvoerder van het departement "een halve boulevard" in zijn thuisland.
Ambtenaren van Sociale Zaken die het huizenbezit van Marokkaanse bijstandstrekkers onderzoeken, blijken in Marokko te zijn bedreigd. Wat de bedreigingen precies inhouden en wie deze hebben geuit is niet duidelijk, meldt het ministerie.
Om in aanmerking voor een bijstandsuitkering te komen, mag iemand niet meer dan 20.000 gulden bezitten. De gemeente kan de bijstandsuitkering aan Marokkanen in ons land met een huis of land in Marokko stopzetten. Het Marokkaans bezit wordt getaxeerd, waarna de gegevens worden doorgegeven aan de Nederlandse gemeente waar de betrokkene woont.
Inmiddels weigeren de Marokkaanse autoriteiten, tot grote ergernis van de bewindslieden Vermeend, Hoogervorst en Verstand (Sociale Zaken) inzage in het kadaster. Het onderzoek naar de bijstandsfraude in Marokko is op een laag pitje gezet. "Maar er is in ieder geval sprake van een aantal fraudegevallen", aldus een zegsman bij Sociale Zaken.
Staatssecretaris Verstand heeft inmiddels een groot conflict met VVD-minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). Ondanks stevige druk van Van Aartsen weigert Verstand vooralsnog, uit protest tegen de gang van zaken, naar Marokko af te reizen. Zij zou daar gisteren en vandaag een werkbezoek in het kader van emancipatiezaken afleggen.
Volgens Buitenlandse Zaken is er duidelijk sprake van vooruitgang in het conflict met Marokko, maar volgens Verstand is dat onzin. In de ogen van Sociale Zaken is een oplossing niet nabij.
Een ingewijde meldt dat Verstand elke stap die zij de afgelopen weken heeft gezet, met Buitenlandse Zaken is overlegd. Zelfs een brief naar het Marokkaanse kabinet is door BuZa verstuurd, meldt een zegsman bij Sociale Zaken.
Op vrijdag 6 april schoot Verstand Van Aartsen voor het eerst over de kwestie aan. Afgelopen vrijdagavond stelde Van Aartsen in een telefonade met Verstand dat zij toch moet afreizen. Sociale Zaken had toen al bekend gemaakt dat de Marokko-reis niet doorging. Van Aartsen voelde zich daardoor overvallen.
Bij Buitenlandse Zaken wordt men inmiddels tamelijk moedeloos van het doen en laten van Verstand en haar ambtenaren. Men kan er geen hoogte van krijgen wat Sociale Zaken nu eigenlijk met het 'Marokko-dossier' wil. Verstand zou in beginsel alsnog naar Marokko willen, maar haar ambtenaren zouden daartegen zijn.
Het ministerie van Van Aartsen spant zich nu in om het conflict met Marokko niet verder te laten oplopen. Daarvoor is het nodig om zowel de Marokkaanse regering, die zich zwaar in zijn hemd gezet voelt, te vriend te houden, als om te proberen Sociale Zaken tot meer inschikkelijkheid te bewegen.