Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 18 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schoolzwemmen op helling na veroordeling

door Annemiek Paping

   
 

AMSTERDAM - Steeds meer scholen in ons land staken het schoolzwemmen, uit vrees te worden opgezadeld met torenhoge schadeclaims. Directe aanleiding van de paniek is een noodlottig ongeval dat zich onlangs voordeed in een zwembad in Nieuwegein en waarbij een 7-jarig jongetje om het leven kwam. De Utrechtse rechtbank bepaalde dat in dit geval zowel de school als het zwembad in gebreke waren gebleven.

Scholen in Veldhoven, Nieuwegein en een aantal scholen elders in het land zijn daarop gestopt met schoolzwemmen. Ze willen weten wie er juridisch aansprakelijk is als er iets fout gaat. Op dit moment bestaat hierover grote onduidelijkheid.

Daarom komt er op korte termijn een landelijk protocol waarin de aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden voor het schoolzwemmen zijn vastgelegd, zodat iedereen weet waar men aan toe is.

"Schoolzwemmen is een belangrijke zaak", aldus Cees Meijer, directeur van de Stichting Consument en Veiligheid. "Verdrinking is doodsoorzaak nummer één bij kinderen tot 14 jaar. Jaarlijks komen in zwembaden gemiddeld zeven kinderen om het leven. Daarnaast zijn er jaarlijks nog eens 80 slachtoffers die een spoedbehandeling ondergaan wegens bijna-verdrinking."

"Vooral veel allochtone kinderen ontberen zwemvaardigheden", aldus Paul Coppes, directeur van het LC, de werkgeversorganisatie van de zwembaden. "De meeste Nederlandse kinderen krijgen door hun ouders of door zwemlessen het watertrappelen wel onder de knie, kinderen van niet-Nederlandse ouders zijn aangewezen op het schoolzwemmen."

In overleg met bestuursraden van alle basisscholen en de betreffende ministeries werkt Coppes aan een modelprotocol dat duidelijkheid moet scheppen voor de scholen en zwembaden. Nog deze maand wordt dit document, dat eventueel kan worden aangepast aan de lokale situatie, aangeboden aan alle gemeenten, zwembaden en scholen.

Coppes relativeert de door Consument en Veiligheid genoemde ongevalcijfers. "De weg naar het zwembad levert meer gevaren op dan het verblijf in het zwembad zelf. Op 150 miljoen bezoekers per jaar is het onvermijdelijk dat er eens een ongeluk gebeurt. Hoe erg ook, we moeten het niet dramatiseren en wel een beetje in perspectief zien: 1100 verkeersdoden per jaar is toch van een ander kaliber dan 7 verdrinkingen."




 


wo 18 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.