AMSTERDAM - De Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper vindt de 'flitsbekeuringen' die automobilisten krijgen als ze twee, drie of vier kilometer te hard rijden onzinnig. De hoofdcommissaris van het grootste korps van ons land is de eerste korpschef die openlijk tegen flitspalen in het geweer komt. Hij noemt dergelijke straffen een beleid van "de chagrijnige overheid". "Er gaat geen enkele preventieve werking vanuit. Ze roepen eerder weerzin tegen het bevoegd gezag op."
Kuiper pleit er dan ook voor meer mensen op straat staande te houden, waarbij de overtreder direct met de politie wordt geconfronteerd.
"Zo snijdt het mes aan twee kanten. De overtreder wordt betrapt op het moment dat hij of zij in de fout gaat en wordt daar direct op aangesproken. Als wordt uitgelegd welk gevaar de overtreding kan betekenen voor anderen of de persoon in kwestie zal er begrip bestaan voor de boete die alsnog wordt uitgeschreven", stelt Kuiper.
De meeste flitspalen langs snelwegen zijn niet van het politiekorps zelf, maar van het Korps Landelijke Politiediensten. De Amsterdamse politie flitst zelf ook wel, maar hanteert daarbij een ruimere marge, onder meer op de A10.
Een bekeuring voor enkele kilometers te hard rijden die bovendien wekenlang na de overtreding wordt verzonden heeft volgens Kuiper weinig effect. "Ik weet dat ergens een grens moet worden getrokken, maar ik kan me de ergernis van de mensen goed voorstellen. Het genereert alleen maar geld, maar verandert vrijwel niets aan het weggedrag."
In Amsterdam is een aantal jaren geleden begonnen met een offensief op straat, waarbij mensen die overtredingen begaan door een agent worden aangesproken. "Dat sorteert effect", stelt Kuiper. "In bepaalde stadsdelen zoals Noord zie je dat er minder bekeuringen worden uitgedeeld omdat men weet dat bepaalde overtredingen niet worden getolereerd."
Enkele maanden geleden klaagden politiemensen in de regio Leiden/Gouda hun nood over de dagelijkse 'heksenjacht' op snelheidsovertreders. Zij stelden dat hun tipgevers dermate boos over bekeuringen werden dat de politie niets meer over belangrijke zaken wordt ingefluisterd.