Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 13 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Mildere straf geëist in hoger beroep SNS

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De drie verdachten in de SNS-zaak, zijdelings verbonden aan het grote beursfraude-onderzoek 'Clickfonds', hoorden gisteren in hoger beroep voor het gerechtshof Amsterdam stuk voor stuk mildere straffen tegen zich eisen. Twee van hen waren afgelopen herfst in beroep gegaan tegen hun veroordeling, terwijl Justitie tegelijkertijd beroep aantekende tegen de vrijspraak van de derde verdachte: SNS-directeur Thijmen K.

In tegenstelling tot afgelopen herfst werden gisteren bij het gerechtshof uitsluitend voorwaardelijke straffen tegen de bankiers geëist. Directeur Thijmen K. en het hoofd van de afdeling effecten Ad de B. hoorden ieder vijf maanden voorwaardelijk eisen en een boete van ƒ15.000. Voor effectenhandelaar Wim H. werd drie maanden voorwaardelijk gevraagd plus een boete van ƒ5000. De raadslieden waren verheugd over deze volgens hen meer afgewogen strafmaat. "De hoogte van deze eis doet veel meer recht aan de zaak", aldus Gabriël Meijers, advocaat van Ad. de B.

De rechtbank had De B., het hoofd van de betrokken afdeling, eerder veroordeeld tot drie maanden cel wegens leidinggeven bij valsheid in geschrifte en oplichting. Daarbovenop kwam een voorwaardelijke straf van drie maanden plus ƒ10.000 boete. H. kreeg vier maanden voorwaardelijk plus een boete van ƒ5000. K. werd vrijgesproken omdat de rechtbank het niet bewezen achtte dat hij als directeur op de hoogte was van de vervalsingen en oplichting op de effectenafdeling.

De drie ex-medewerkers van de SNS-bank staan terecht wegens fraude met transacties bij aandelenemissies van KPN in 1994 en 1995. Zij hadden hun afzet van aandelen KPN opgeschroefd door bevriende effectenkantoren (illegaal) in te schakelen bij de verkoop van de hun toebedeelde KPN-stukken. Om de provisiebetalingen aan deze effectenkantoren te maskeren, werd de administratie bij SNS vervalst. De verdachten waren daarbij niet uit op eigen gewin, maar wilden de positie van de bank in de effectenwereld versterken. "SNS Bank wilde koste wat kost een belangrijke speler worden in de aandelenhandel. De economische drijfveer was zelfs zó groot, dat men bereid was daarvoor de wet te overtreden", aldus het Openbaar Ministerie.

De raadslieden van de verdachten betoogden gisteren onder meer dat de zaak niets met de beursfraudezaak Clickfonds te maken had en dus eigenlijk helemaal niet in Amsterdam thuishoort. Ook de lange tijdsduur tussen onderzoek en vervolging kwam ter sprake. Het OM wees daarbij op de ingewikkeldheid van de zaak maar hield met de lange duur rekening bij de eisen.

De advocaten gaven wel toe dat er bij SNS sprake was geweest van fouten, maar wilden niet spreken van criminele zaken. Ook bleef onduidelijk wie nu aan wie leiding had gegeven. Hopman zou in ieder geval duidelijk een ondergeschikte zijn geweest, een "onderknuppel", aldus diens raadsman.

De advocaat-generaal zei in zijn requisitoir rekening te houden met het feit, dat vooral Thijmen K. door de maatschappij al fors is gestraft, en eigenlijk totaal afgebrand is. Verdachte K. zelf beklaagde zich in zijn slotwoord nog eens over zijn behandeling. Zo zou de FIOD hem tijdens verhoren hebben bedreigd. "Het deed me denken aan enge films over verre landen."




 


vr 13 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.