AMSTERDAM - "Philips Consumer Communications is voor de juiste prijs te koop", kondigde de nieuwe Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee twee weken geleden aan. Maar met de huidige malaise op de markt voor mobieltjes zal het voor de electronicagigant bijzonder moeilijk zijn om een koper te vinden voor de verlieslijdende mobiele telefoniedivisie.
Philips is al geruime tijd op zoek naar een partner voor Philips Consumer Communications (PCC). Het onderdeel heeft met een aandeel op de mobiele telefoniemarkt van circa 6% namelijk onvoldoende schaalgrootte om behoorlijk winstgevend te kunnen zijn.
Maar nu de mobiele telefonietak met tientallen miljoenen euro's verlies zware druk legt op de eerste kwartaalresultaten van het Philips-concern, die dinsdag bekend worden gemaakt, valt volgens Kleisterlee ook te praten over verkoop van het bedrijfsonderdeel. Interesse bij concurrenten voor het overnemen van PCC is er echter maar weinig.
Potentiële kopers als Nokia, Motorola en Ericsson lijken nauwelijks geïnteresseerd. "Deze bedrijven hebben momenteel de handen vol aan hun interne problemen. Bovendien bestaat er voor hen geen noodzaak om iets over te nemen. Ze hebben namelijk al voldoende schaalgrootte", zegt analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve).
Siemens is vermoedelijk ook geen optie voor het overnemen van PCC. Het Duitse electronicaconcern heeft deze week namelijk aangekondigd zijn eigen mobiele telefoniedivisie met 2000 medewerkers in te krimpen.
Gezien de geringe belangstelling in het Westen moeten potentiële kopers daarom vooral in Korea en Japan worden gezocht. De meest aangewezen partijen om PCC over te nemen, zijn daar LG Electronics, Samsung, Sony en Panasonic. Maar ook van deze concerns is het maar de vraag of ze geïnteresseerd zijn. En van LG is bekend dat het niet bepaald in een florissante financiële positie verkeert om grote overnames te doen.
Mocht Philips toch een koper weten te vinden voor PCC, dan hoeft het gezien de geringe belangstelling niet te rekenen op een hoge overnamesom. Analist Bert Siebrand (SNS Securities) gaat ervan uit dat de mobiele telefonietak ongeveer 0,7 keer de omzet moet opbrengen. Gerekend tegen de verwachte omzet van PCC over dit jaar komt dat neer op circa EUR1,8 miljard.
Volgens analist Marco Schram (Delta Lloyd) moet Philips het bedrijfsonderdeel meteen verkopen als het er EUR1,8 miljard voor kan krijgen. "Zelfstandig is PCC namelijk bijna niks waard. Door de beperkte schaal waarop het opereert, kan het nooit winstgevend worden."
Naast verkoop is ook samenwerking een mogelijkheid voor de mobiele telefonietak van Philips. Ook hiervoor lijkt het electronicaconcern zijn heil te moeten zoeken in Azië. LG Electronics en Sony zijn de meest aangewezen concerns waarmee Philips kan gaan samenwerken.
Volgens Olofsen heeft Philips eind vorig jaar echter de besprekingen afgebroken met LG over het bundelen van de mobiele telefonieactiviteiten van beide concerns. "Philips heeft aangegeven dat LG niet echt de partij is waarmee de grote sprong voorwaarts kan worden gemaakt."
LG-topman Ki Song Cho zei vorige week in deze krant bovendien dat het Koreaanse concern samenwerking met Philips bij de productie van de mobiele telefoons voorlopig niet ziet zitten. Hij wil eerst afwachten hoe het samenwerkingsverband tussen LG en Philips op het gebied van platte beeldbuizen verloopt voordat beide concerns nieuwe joint ventures gaan afsluiten. LG en Philips beginnen op 1 juni met het gezamenlijk produceren van beeldbuizen.
Volgens Schram ligt niettemin een samenwerkingsverband tussen Philips en LG het meest voor de hand. "Ze werken al samen op het gebied van lcd-schermen en beeldbuizen. Beide concerns moeten elkaar dus redelijk snel kunnen vinden", stelt hij.
"Onderhandelingen over samenwerking tussen Philips en LG op het gebied van de mobiele telefonie zijn vorig jaar weliswaar afgeketst. Maar in de tussentijd is de markt voor mobieltjes behoorlijk verslechterd. De druk op zowel Philips als LG om de krachten te bundelen, is hierdoor flink toegenomen.", aldus de analist van Delta Lloyd.
De analisten verwachten niet dat Philips dinsdag bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal met nadere mededelingen komt over wat het precies van plan is met PCC. Wel gaan ze ervan uit dat de winst van het concern zal zijn gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Dit lagere resultaat is te wijten aan de omvangrijke verliezen bij de consumentenelectronica- en componentendivisie, en tegenvallende omzetgroei van de halfgeleiderdivisie.