DEN HAAG - De Marokkaanse regering weigert mee te werken aan een onderzoek naar bijstandsfraude door in Nederland wonende Marokkanen. Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) heeft een reis naar Marokko afgezegd om zo aan Rabat een "signaal af te geven".
Het ministerie van Sociale Zaken onderzoekt sinds vorig jaar van iedere Turk of Marokkaan die in Nederland bijstand aanvraagt of hij er een huis op nahoudt in het land van herkomst en dus over een aanzienlijk vermogen beschikt.
Het onderzoek gebeurt ook als er opvallende fraudesignalen zijn, bijvoorbeeld als een bijstandstrekker in een te dure auto rondrijdt. "Er zijn vaak anonieme bronnen die dit soort informatie melden", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Van de ene op de andere dag weigert Marokko echter de medewerkers van het ministerie de toegang tot de kadasters, waarin dit soort informatie te vinden is. Het gaat in principe om openbare informatie, die voor iedereen toegankelijk is.
Wankel
De diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn wankel nu verschillende gesprekken met onder andere de Marokkaanse ambassadeur in Nederland de afgelopen dagen op niets zijn uitgelopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een patstelling die "in potentie kan leiden tot een diplomatiek conflict, zo het dat al niet is."
Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) begon in 1998 voor het eerst met twee proefonderzoeken in Turkije. Sinds medio 2000 wordt ook Marokko bezocht. De sociale attaché in Rabat, in dienst van het ministerie, huurt lokale medewerkers in die kijken of de uitkeringsgerechtigde onroerend goed bezit.
Resultaten van de onderzoeken kunnen nog niet worden gemeld. Het is onduidelijk of er het afgelopen jaar reeds uitkeringen zijn stopgezet.
Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Verstand wil het kabinet met het afzeggen van het bezoek een "signaal afgeven" aan Rabat. De D66-bewindsvrouw zou met haar Marokkaanse collega op 17 en 18 april besprekingen voeren over emancipatie. Namens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zou ambassadeur voor de mensenrechten Jones-Bos, meereizen. |