Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 14 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Acties boze boeren steeds grimmiger

door Liesbeth Oelen

   
 

KOOTWIJKERBROEK - Boze boeren hebben gisterochtend in het door mkz getroffen Kootwijkerbroek opnieuw actie gevoerd om te voorkomen dat RVV-ruimingsploegen hun werk konden doen. Bomen werden door de groep omgezaagd en dwars over de Essenerweg gesmeten. Ook ging een lege vrachtwagen waar kadavers in vervoerd werden in brand. Om te illustreren dat er zich in Kootwijkerbroek 'een enorme moordpartij' afspeelt, hingen de boeren een dood varken op in een boom aan de Topperweg en verderop aan de Kootwijkerdijk twee kadavers van klaveren.

De ME greep uiteindelijk in toen de RVV'ers werden belaagd. Ze gebruikten daarbij een waterkanon en honden om de opstandige dorpelingen in toom te houden. In totaal werden elf mensen gearresteerd.

Kootwijkerbroek is nog steeds niet 'actiemoe'. Ook de boeren van wie de veestapel moet worden geruimd, laten niet met zich sollen en komen in opstand. Zo ook boer Wim van de Berg (48). Hij werd uiteindelijk opgepakt door tien ME'ers omdat hij weigerde de RVV'ers op zijn terrein toe te laten. Terwijl hij in een cel zat op het politiebureau in Arnhem, werden z'n koeien gedood.

"Ik kon het niet aanzien hoe ze mijn dieren, waar ik jarenlang voor heb gezorgd, zo de dood in joegen. Sommige varkens gingen nog levend de kadaverwagens in. Ook sloegen ze de varkens met knuppels en stroomstokken de hokken uit, echt barbaars om te zien. Ik wilde dat het op een nette manier zou gaan en ja, dan ben je een lastige boer hè, die opkomt voor z'n eigen vee. Daarom hebben ze mij opgepakt", aldus boer Van de Berg.

Dochter Angela zag wel hoe de koeien werden gedood. Echt, de puinhoop die ze achter hebben gelaten is enorm, koeienstaarten, poten en hoorns alles ligt nog buiten", aldus dochter Angela. Behalve resten van koeien vergaten de RVV'ers ook twee dode varkens mee te nemen. "Ik heb ze voor aan de weg in de kadaverbak gedaan, waar ze normaal gesproken ook in moeten. De actievoerders hebben er een uitgehaald en opgehangen. Ik vind dat een vreselijk gezicht", zegt Van de Berg.

Soepelere regels

Voor varkenshouders die door mond- en klauwzeer met propvolle stallen zitten gloort er eindelijk hoop. Minister Brinkhorst (Landbouw) neemt volgende week noodmaatregelen om de boeren te ontlasten. Verder wordt het vervoer voor runderen, kalveren, schapen en geiten versoepeld.

Varkensbedrijven buiten de mkz-toezichtsgebieden mogen maximaal vier maanden gebruik maken van vrijstaande stallen voor opvang van de dieren.

Duizenden varkenshouderijen zitten momenteel propvol omdat er in verband met de mkz-crisis geen dieren worden afgevoerd naar de slachthuizen. De situatie in sommige varkensstallen wordt met de dag schrijnender. Sommige hokken zijn zo vol geraakt, dat er sprake is van kannibalisme onder de dieren. Ook betekent het niet kunnen afvoeren van dieren een grote financiële schadepost voor de varkenshouders.

Opkoopregeling

Na de paasdagen mogen varkensboeren in de mkz-gebieden noodhokken plaatsen. Eind volgende week wil de minister voor deze gebieden een speciale opkoopregeling voor de varkenshouderij instellen. Dit moet samengaan met een fokverbod voor varkens.

Boerenorganisatie LTO-Nederland en de dierenartsenvereniging KnmvD dringen er bij Brinkhorst op aan zo snel mogelijk een landelijke opkoopregeling in te stellen, in plaats van alleen in de mkz-gebieden. Volgens hen is de situatie in het hele land onhoudbaar.

Volgens varkensvoorman J. Markink van de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie moet de opkoopregeling veel eerder komen dan eind volgende week. "De boeren zijn ten einde raad en dreigen met tractoren de weg op te gaan en hun varkens ergens los te laten", zegt hij. Pas volgende week vrijdag een regeling instellen is volgens hem "absoluut veel te laat."

Brinkhorst zegt op zijn vroegst volgende week vrijdag met een opkoopregeling te kunnen komen omdat hij goedkeuring van Brussel nodig heeft. Omdat Brussel nu met Paasreces is, wordt een beslissing pas in de loop van volgende week verwacht.

Bij een opkoopregeling worden de dieren geslacht en het vlees tijdelijk opgeslagen. Landbouw betaalt de boeren dan een vergoeding voor de varkens, de noodopslag en de leegstand van de stallen.

In de besmette gebieden rond het Friese Ee en Anjum wordt tijdens eerste paasdag niet geruimd. De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees gaat tweede paasdag wel verder met de ruimingen, op uitdrukkelijk verzoek van de boeren zelf.




 


za 14 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.