Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Timmer breekt met DSB

door Frank Woestenburg

   
 

WOGNUM - Het verstandshuwelijk tussen sprintster Marianne Timmer en de commerciële schaatsploeg van DSB is met directe ingang ontbonden. Dat zal de leiding van DSB vandaag op een persconferentie in Wognum officieel bevestigen. Gisteravond onthield men zich nog van commentaar. De tweevoudig olympisch kampioene gaat komend seizoen verder als kopvrouw in een nieuw te vormen commerciële ploeg. Wopke de Vegt wordt in principe haar trainer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (235x266, 8kb)
Marianne Timmer breekt met de DSB-ploeg. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
De breuk is een direct gevolg van de slechte relatie tussen Marianne Timmer (26) en DSB-coach Leen Pfrommer. Beiden lieten aan het eind van het afgelopen seizoen weten onder geen beding nog met elkaar verder te willen. De verkering was uit, zo zei Timmer letterlijk. Bij de gevoerde evaluatiegesprekken op het hoofdkantoor van DSB herhaalden beiden tegenover Hans van Goor, directeur sportzaken, hun standpunt. Timmer schoof daarbij in één adem Wopke de Vegt naar voren als degene met wie ze in het komende olympische seizoen wél graag zaken zou willen doen. DSB zag, na enig wikken en wegen, echter niets in een tweedeling van de eigen ploeg, waardoor de breuk onafwendbaar werd.

Leen Pfrommer blijft daarom ook komend seizoen de verantwoordelijke coach bij DSB. Hij zal niet alleen Ids Postma begeleiden, maar ook sprinter Jan Bos. Dat laatste is opmerkelijk. Bos uitte afgelopen seizoen eveneens forse kritiek aan het adres van de 65-jarige luitenant-kolonel b.d. Zijn trainingsaanpak zou verouderd zijn en hij stond te weinig open voor de ideeën van de rijders. Gisterochtend waren Bos, Postma en Pfrommer niet voor het eerst op bezoek bij 'Dirk Scheringa Beheer'. "We hebben gesproken over de structuur voor volgend seizoen. Ik hoop dat men bij DSB gedane toezeggingen nakomt. Men weet in ieder geval wat ik wil", aldus Bos. Eerder had de sprinter bij DSB het dringende verzoek op tafel gelegd dat specialisten, zoals een krachttrainer en een specifieke sprinttrainer, bij de trainingsopbouw betrokken moesten worden. "Ik wil komend seizoen gewoon rust in mijn hoofd."

Zowel Bos als Postma wilde gisteren niets zeggen over de precieze plannen van de ploeg voor komend seizoen, daarbij verwijzend naar de persconferentie van vandaag. Wel is Postma tevreden met Bos als sparringpartner. "We kunnen elkaar verder helpen. Straks in Salt Lake City hebben we toch allebei onze zinnen gezet op de duizend en de 1500 meter. Het is mooi als we er samen aan kunnen werken om daar een en twee te worden", aldus de Fries, die Bos niet over de streep heeft getrokken. "Jan moet zijn eigen keuzes maken. Anders heb ik het straks nog gedaan."

Waar voor Bos en Postma nagenoeg alles bij het oude blijft, stort Timmer zich andermaal in een nieuw avontuur. Lucas Timmer, de vader en zaakwaarnemer van Marianne, heeft bevestigd dat ze bij een breuk met DSB voor een geheel nieuwe ploeg zal kiezen. Wopke de Vegt wordt daarbij hoogstwaarschijnlijk haar vijfde coach in een tijdsbestek van vier jaar. In het zo succesvol verlopen seizoen '97/'98 maakte Timmer nog deel uit van de sprintkernploeg van de KNSB, die werd getraind door de Amerikaan Peter Mueller. Daarna volgden Geert Kuiper (Sanex), Egbert van 't Oever (Sanex) en Leen Pfrommer (DSB) elkaar in ras tempo op. Timmer is in haar doen en laten een echte Groningse, enigszins stijfkoppig. "Als iets niet werkt, dan ga ik door. Een weg terug bestaat wel, maar die zal ik nooit bewandelen", zei Timmer, momenteel op vakantie in de Verenigde Staten en daardoor niet bereikbaar voor commentaar, eerder al eens.

Voor Wopke de Vegt betekent zijn aanstaande dienstverband een terugkeer in de schaatswereld na een afwezigheid van drie jaar. De Vegt stond voor het laatst als coach op het ijs in het olympisch seizoen, toen hij bij Sanex Rintje Ritsma onder zijn hoede had. Voorheen was hij onder meer coach van de sprintkernploeg, de mannenkernploeg allround en de vrouwenkernploeg allround. De Vegt, die gistermiddag een gesprek met Hans van Goor bij DSB had, kon nog niets zeggen over een aanstaand commercieel avontuur met Timmer. "Dat zou voorbarig zijn", aldus De Vegt, die net als Timmer de samenwerking wel ziet zitten. Ook over zijn gesprek met DSB wilde de Fries weinig kwijt. "Maar men heeft me in ieder geval niet benaderd voor een dienstverband bij DSB."

Diverse bedrijven hebben reeds interesse getoond om een nieuwe ploeg rond Marianne Timmer te vormen, waarvan één bedrijf zeer concreet is. Met de vorming van een commerciële schaatsploeg is een bedrag van zo'n drie miljoen gulden op jaarbasis gemoeid. Wie de geldschieter uiteindelijk ook wordt, het ligt wel in de bedoeling dat de 'koningin van Nagano' de enige rijdster van naam wordt. Wel zal er voor haar een sparringpartner worden aangetrokken, evenals een professioneel begeleidingsteam.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.