Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Marcus Allbäck klaar voor
bekerkraker tegen PSV

door Albert van Keimpema

   
 

HEERENVEEN - Zo sterk als Zweeds staal is hij, de 27-jarige Marcus Allbäck. Deze spits die na de winterstop de gelederen van Heerenveen kwam versterken, is de revelatie van de eredivisie. Alle ogen waren dit seizoen gericht op diens oud-ploeggenoot bij Örgryte, de naar Feyenoord getransfereerde Johan Elmander, maar het is Allbäck die de aandacht trekt. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste spitsen in Nederland, hetgeen inmiddels door Rob Baan is bevestigd. Vanavond wordt de Zweed in de halve finale van de Amstel Cup geconfronteerd met een beroemde voorganger bij de Friese club, Ruud van Nistelrooy.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 26kb)
Marcus Allbäck daar waar hij zich het prettigst voelt: in het Abe Lenstra Stadion van Heerenveen.
Allbäck heeft zin in dit bekerduel, dat voor hem tot nu toe de meest beladen wedstrijd bij Heerenveen is. De moraal bij de Friezen is goed en dat is mede te danken aan de komst van de Zweedse international, die niet alleen snel en sterk is, maar ook balvast, een aanspeelpunt, technisch vaardig en een koele afmaker. Ja, en als je zoveel kwaliteiten hebt, moet een ploeg wel gaan draaien. Heerenveen en met name preses Riemer van der Velde heeft weer eens bewezen perfect te kunnen scouten.

Inmiddels voelt Allbäck zich helemaal thuis in Friesland. Club, omgeving en bevolking spreken hem aan. Hij heeft een huis gekocht in Heerenveen en vriendin Suzanne komt binnenkort over. Voetballend gaat het meer dan uitstekend en dus twinkelen de pretoogjes die een enorme gedrevenheid verraden.

"Het is hier perfect. Ik geniet elke dag. Weliswaar wist ik niet zoveel van Heerenveen, maar ik had er vooraf alle vertrouwen in. Henke Larsson en Ove Kindvall hebben me geïnformeerd over Heerenveen. Verder had ik de club natuurlijk gevolgd in de Champions League. Dankzij de groep heb ik me snel kunnen aanpassen. Ik heb de juiste keus gemaakt", vertelt Allbäck over zijn start bij Heerenveen waar hij een contract voor drieënhalf jaar heeft getekend.

Gelet op zijn spel bevreemdt het insiders dat hij nu pas is 'ontdekt'. Weliswaar heeft hij in 1997 een half jaar bij Bari gespeeld, maar daar scoorde hij eventjes niet en dan raakt het geduld van Italianen snel op. Te snel, zo blijkt nu. "De druk is daar ook groter. Bij Heerenveen krijg je wat meer tijd en men raakt er niet in de war als de doelpunten een poosje uitblijven", weet Allbäck, die niet gauw verkast als hij zich op zijn gemak voelt.

"Örgryte was mijn club. Al vanaf mijn vijfde speel ik daar. Dan lever je zo'n club niet zomaar in voor een andere. Hetzelfde voel ik nu bij Heerenveen. Er moeten wel hele grote uitdagingen komen wil ik vertrekken", aldus Allbäck, die natuurlijk ook wel weet dat het snel kan gaan in de hectische voetbalwereld. Helemaal als je de spits van het Zweedse nationale team bent, en Allbäck is één van de belangrijkste kandidaten voor die positie. Onlangs scoorde hij als invaller in de laatste tien minuten twee juweeltjes van doelpunten in het duel tegen Moldavië (0-2). Op zijn optreden werd in Zweden euforisch gereageerd: "Volgens de pers heb ik de bondscoach gered."

Qua systeem moet Allbäck omschakelen bij Heerenveen. Hij is in Zweden 4-4-2 gewend terwijl hij bij Heerenveen midvoor is, hoewel hij achter Dennis de Nooijer als schaduwspits begon. "In de spits kom ik het best tot m'n recht", vindt hij. Het is echter niet zeker wat zijn rol vanavond is. "Dat is misschien een verrassing. Maar het is een geheim, ik mag niks zeggen."

Spelers die belangrijk zijn voor Allbäck zijn vooral de twee andere Scandinaviërs, Daniël Jensen en Mika Nurmela. Zij zijn vanaf het middenveld en de rechtervleugel de aangevers. Allbäck: "Twee grote spelers die heel goed kunnen voetballen. Maar daar lopen er bij Heerenveen veel meer van rond. Het niveau is hier behoorlijk hoog. Veel hoger dan in Zweden en dat was ook de reden om op de aanbieding in te gaan."

Na enkele maanden is Allbäck al een beetje Fries met de Friezen geworden: "Ik krijg kippenvel als ik het Fries volkslied hoor. Prachtig is dat. De Friese taal lijkt ook wel wat op het Zweeds. Als twee mensen Fries spreken, versta ik er meer van dan het Nederlands."

Bij Heerenveen zijn ze erg wijs met Allbäck. Fysiotherapeut Johnny Nagelhout over hem: "Iemand die echt met voetbal bezig is. Na een training zie je hem nog veel oefeningen doen. Hij verzorgt z'n lichaam goed. Marcus is een pure prof."

Van der Velde had dat gauw in Allbäck ontdekt: "Ja, hij kan heel goed voetballen, maar hij heeft veel meer. Zijn instelling is voorbeeldig."




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.