Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  TMT-fondsen blinken uit
   
 

AMSTERDAM - Forse hogere koersen op Wall Street en een mogelijke renteverlaging in Europa zorgden gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs voor een optimistische stemming. Vooral fondsen in de technologie-, media- en telecomsector behoorden tot de uitblinkers. De AEX sloot uiteindelijk 2,3% hoger op 570,45 punten. De Midkap deed daar weinig voor onder, en eindigde met een winst van 2,2% op 543,78 punten.

Telecomaandelen deden het gisteren prima op het Damrak. Dit komt voornamelijk doordat de Europese Investeringsbank heeft aangegeven bereid te zijn goedkope leningen te verstrekken aan telecomconcerns die diep in de buidel hebben moeten tasten voor de aanschaf van peperdure umts-licenties.

Eveneens positief voor de telecombedrijven is dat Credit Suisse First Boston de aanbeveling voor Europese telecomaandelen voor het eerst in meer dan een jaar heeft verhoogd. "De koersdalingen zijn niet gepast gezien de winstvooruitzichten", stelt de Zwitsers-Amerikaanse zakenbank.

KPN profiteerde het sterkst van het positieve nieuws in de telecomsector. De koers van het door schulden geteisterde concern nam met 9,5% toe tot EUR12,30. Daarmee was KPN de hoogste stijger van de AEX.

Onder invloed van dit positieve sentiment wist ook Libertel de weg omhoog te vinden. Het fonds won 7,1% op EUR9,85. Versatel ging eveneens flink omhoog. De koers van de telecomaanbieder steeg met 8,3% naar EUR4,32. Een deel van de koersstijging komt door het bericht dat Versatel naar de bestuursrechter stapt uit protest tegen onregelmatigheden die zich vorig jaar zouden hebben voorgedaan bij de veiling van umts-frequenties in ons land.

De sterke stijgingen in de telecomsector zijn volgens een effectenhandelaar niets minder dan koersherstel. "De fondsen herstellen enigszins van de zware klappen die ze de afgelopen weken hebben opgelopen. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer."

Volgens de handelaar is ook UPC een voorbeeld van een fonds dat weer opkrabbelt na een flinke val. De koers van het kabelconcern werd gisteren 8,4% duurder op EUR8,37.

Ondanks de voorkennis-affaire rond Cor Boonstra beleefde ook Philips een goede dag. De electronicagigant had op de beurs weinig last van het schandaal rond zijn scheidend bestuursvoorzitter, en sloot 6,4% hoger op EUR30,87. Positief voor Philips is dat het van de Europese Commissie toestemming heeft gekregen voor het samenvoegen van zijn beeldbuisactiviteiten met die van het Zuid-Koreaanse LG Electronics.

Voor ASML kwam er goed nieuws uit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou volgens de Financial Times namelijk hebben ingestemd met de overname van de Silicon Valley Group. In afwachting van het definitieve groene licht voor de transactie steeg de Veldhovense chipmachinefabrikant alvast met 6,8% naar EUR24,99.

Zakenbank Goldman Sachs heeft gisteren de rating van VNU verhoogd naar 'outperform'. De koers van de uitgever sloot daardoor 5,6% hoger EUR41,18. Het fonds werd vrijwel niet gehinderd door het bericht dat een groep adverteerders een klacht overwegen in te dienen bij de NMa wegens een mogelijke monopoliepositie van VNU in de sector van de week- en maandbladen.

De resultaten van VendexKBB over het gebroken boekjaar 2000/2001 werden gisteren gematigd optimistisch ontvangen op het Damrak. De stijging van de nettowinst met 10% naar EUR160 miljoen lag iets boven de verwachtingen van de markt. De top van het warenhuisconcern wilde echter geen prognose afgeven voor het lopende boekjaar. Het Midkap-fonds steeg 1,5% in waarde op EUR16,90.

CMG meldde gisteren dat het ondanks de afzwakkende economische groei en de malaise in de ict-sector toch blijft vasthouden aan eerder gedane prognoses voor dit jaar. De automatiseerder gaat onder andere uit van een omzetgroei met meer dan 12%. Beleggers beloonden CMG voor de vasthoudendheid met een koersstijging van 12,6%. De Midkapper eindigde op EUR7,15.

Op de lokale markt herstelde Tulip zich van de dreun die het maandag opliep. De computerfabrikant die vanwege een negatief eigen vermogen wordt bedreigd met een verbanning naar het strafbankje van de Amsterdamse beurs, won 10,3% (ofwel EUR0,06) op EUR0,64.

Op het Damrak waren gisteren weinig grote verliezers. Het NMAX-fonds Prolion zag echter opnieuw een deel van zijn beurswaarde in rook opgaan. Nadat de koers van de leverancier van melkrobots maandag vanwege een winstwaarschuwing al met 14,6% was gedaald, ging er gisteren wederom 2,4% van af. Van de beurskoers van het in de problemen verkerende Prolion bleef nog EUR4,00 over.

Bernard Vogelsang



 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.