Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Druk op ECB om rente te verlagen neemt toe

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Zowel de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Parijs als de Duitse economische onderzoeksinstituten hebben gisteren de economische groeiverwachtingen neerwaarts bijgesteld. Daarmee wordt extra druk op de Europese Centrale Bank ECB) gelegd om de rente te verlagen.

De ECB vergadert vandaag over de rentevoet in de eurozone. Een renteverlaging van een kwart procent wordt door de markten verwacht, maar het zou zelfs een half procent kunnen zijn.

De neerwaartse bijstellingen van de groeiramingen komen niet als een verrassing. De ECB zelf had al eerder gemeld dat een economische groei in de eurozone van circa 3% niet meer haalbaar was. De centrale bank denkt nu aan 2,5%. In dat licht is de OESO nog optimistisch. Zij verlaagde de raming voor de twaalf eurolanden van 3,1 naar 2,7%.

Voordeel van minder groei is dat de druk op de inflatie afneemt. Daardoor kan de ECB makkelijker beslissen om de rente te verlagen. De inflatie zit nu met 2,6% nog dik boven de norm van 2%. Bepalend is evenwel hoe het ECB-bestuur de inflatie voor de komende maanden inschat.

Volgens de OESO is het monetaire beleid van de ECB "wat controversieel" geweest, maar de rentestappen waren altijd wel "gepast". In oktober vorig jaar ging de rente het laatst omhoog wegens de oplopende inflatie. De OESO maant de ECB wel duidelijker te zijn in haar communicatie. Verder meent zij dat de ECB te veel vergadert (tweemaal per maand). Minder bestuursvergaderingen leveren meer zekerheid op voor de financiële markten meent de OESO.

De zes grote economische onderzoeksinstituten in Duitsland verlaagden gisteren in hun voorjaarsrapport de groei voor de Duitse economie (goed voor een derde van de hele eurozone) dit jaar van 2,7 naar 2,1%. De effecten op de export van de ingezakte Amerikaanse economie zetten toch door en de hoge olieprijs doet de vraag in het algemeen afnemen. Maar tot een recessie zal het niet komen, stellen de instituten.

Wel stijgt de inflatie in Duitsland van 1,9 naar 2,1%. Volgend jaar zal die weer afnemen naar 1,5%, bij een groei van 2,2%. De werkloosheid zal nog maar mondjesmaat dalen, aldus de Duitse onderzoeksbureau's.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.