Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Groen licht ASML-deal'

Van een onzer verslaggevers

   
 

VELDHOVEN - Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft ingestemd met de overname van de Silicon Valley Group (SVG) door de Veldhovense chipmachinemaker ASML. Daarmee is een van de belangrijkste hindernissen van de $1,6 miljard kostende transactie genomen.

Dat meldde de Financial Times gisteren. Volgens de Britse krant zijn ambtenaren van het Pentagon vorige week met bestuursleden van de SVG overeengekomen dat er controle komt op de export van bepaalde producten. Op die manier kan tegemoet worden gekomen aan de bezwaren van de Amerikaanse overheid.

Topman Peter Wennink kon het bericht desgevraagd niet bevestigen. "We hebben de Amerikaanse overheid beloofd dat we tot de uitkomst van dit onderzoek uiterste vertrouwelijkheid in acht zullen nemen", zei hij. "Niettemin blijven we onverminderd optimistisch dat we er met de Amerikaanse overheid wel uitkomen."

De overname heeft inmiddels enkele maanden vertraging opgelopen, omdat de Amerikaanse overheid zich zorgen maakt over de staatsveiligheid als de SVG in buitenlandse handen valt. De Californische chipmachinefabrikant maakt namelijk ook optische lenzen voor de defensie-industrie. Deze vitale technologie kan door ongecontroleerde export in verkeerde handen terecht komen.

Met de toestemming van het Pentagon is de zaak echter nog niet rond. Definitieve goedkeuring hangt af van de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen. Deze commissie zal uiterlijk op 23 april een advies uitbrengen aan president George W. Bush.

De president moet dan op zijn beurt binnen twee weken beslissen of hij het advies overneemt. Uiterlijk op 7 mei komt er dus meer helderheid in deze zaak.

De overname van de SVG maakt ASML wereldmarktleider in zijn sector. Via de Californische chipmachinefabrikant krijgt ASML ook de grootste chipproducent ter wereld, Intel, als klant. Daar heeft de Nederlandse onderneming jarenlang naar gestreefd.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.