Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Schuldenregeling blijft
uit op top tussen
Schröder en Poetin

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - Ondanks een ontspannen sfeer van bier drinken, museumbezoek en vriendelijke woorden over en weer, zijn de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Russische president Vladimir Poetin het gisteren op de tweede dag van hun topontmoeting in Sint-Petersburg niet eens geworden over een schuldenregeling tussen Moskou en Berlijn.

Van de 48 miljard dollar die het Kremlin aan schulden heeft uitstaan aan westerse landen die zijn verenigd in de Club van Parijs (en waarvan bijna tweederde dateert uit de tijd van de Sovjet-Unie) zijn de Duitsers met 40 procent de voornaamste crediteur.

Dit jaar moeten de Russen ruim 14 miljard aan buitenlandse schulden aflossen, een bedrag dat in 2003 zal zijn gestegen tot achttien miljard. Hoewel Schröder zijn 'Freund' Poetin, die als voormalig sovjet-spion in de jaren tachtig in de DDR uitstekend Duits heeft leren spreken, duidelijk maakte dat het voldoen van de schulden de 'geloofwaardigheid' van Moskou als schuldenaar goed doet, gaf hij toch een handreiking. Mochten de Russen over twee jaar in de problemen komen met hun schuldenlast, dan is Schröder desnoods bereid tot een herstructurering.

Maar een serieus plan, waarbij Moskou in ruil voor het schenken van aandelen in Russische bedrijven aan Duitse ondernemers zijn schuldenlast zou kunnen saneren, is vooralsnog blijven steken in goede bedoelingen. "Overeenstemming zal moeten worden bereikt door experts", zei Poetins adviseur Sergej Prichodko.

Het door de staatsgasgigant Gazprom in zijn onafhankelijkheid bedreigde tv-station NTV kreeg intussen van Schröder niet de openlijke steun die het had verwacht. In een interview voor radio 'Echo Moskvi', behorend tot Media-Most waarvan NTV ook deel uitmaakt, waakte Schröder ervoor zijn gastheer Poetin te schofferen.

Hij beperkte zich tot 'de noodzaak van een vrije pers' zonder specifiek op de kwestie in te gaan. Intussen is bij NTV een leegloop van coryfeeën en andere journalisten aan de gang. De Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner, die belangstelling heeft getoond voor de overname van een omvangrijk aandelenpakket in NTV, zei dat de huidige ontwikkelingen zijn plannen wellicht kunnen veranderen.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.