Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Toerist op Balearen
moet extra betalen

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Toeristen moeten vanaf volgend jaar op Mallorca, Ibiza en Menorca een extra toeristenbelasting betalen. Het regionale parlement van de Balearen nam gisteren de wet op de omstreden 'ecotax' aan die met ingang van 1 januari aanstaande in werking treedt.

Ook andere regio's in Spanje zoals Andalusië, de Canarische eilanden, Madrid en Barcelona overwegen volgend jaar een dergelijke heffing in te voeren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 15kb)
Volgend jaar moeten toeristen die de Balearen aandoen toersistenbelasting gaan betalen.
Toeristen moeten dus extra in de buidel tasten om van de zon op de Balearen te genieten. De nieuwe toeristenbelasting in deze uiterst populaire vakantiebestemming varieert van minimaal een kwart euro tot maximaal twee euro (4,40 gulden) per persoon per dag.

Het verblijf in een vijfsterrenhotel is het duurst met twee euro per persoon per dag. Op de camping worden de toeristen dagelijks voor één euro per persoon aangeslagen. Het goedkoopst is een overnachting in een plattelandspension met een kwart euro per persoon per overnachting.

De horeca en het campingwezen, die de ecotax moeten innen en afdragen aan de regionale overheid, zijn mordicus tegen. Volgens de voorzitter van het hotelwezen op de Balearen is de maatregel niet alleen een extra kostenpost voor de toerist en dus nadelig voor het toerisme, maar bovendien onrechtmatig en discriminerend. Onrechtmatig omdat de toerist al geruime tijd btw over zijn verblijf op de Balearen betaalt en dus in wezen dubbel belast gaat worden.

De ecotax is volgens de horeca discriminerend omdat bezoekers die een huisje huren, vakantie per boot vieren of bij familie logeren de extra belasting niet hoeven te betalen. De horeca heeft daarom gedreigd de ecotax te boycotten en de belasting niet aan de toerist in rekening te brengen.

Ook de nationale overheid is tegen de toeristenbelasting gekant. Minister Montoro van Economische Zaken kondigde gisteren meteen aan dat de regering in Madrid tegen de maatregel in beroep zal gaan. Minister Montoro voerde als argument aan dat de ecotax in strijd is met de Spaanse grondwet.

Maar het regionale bestuur van de Balearen wil voorlopig van geen wijken weten. Regionaal president Francesco Antich verdedigde de toeristenbelasting fel: "Toeristen die naar Mallorca, Ibiza of Menorca komen, zullen zich moeten realiseren dat de kwaliteit van een verblijf op de Balearen een prijs heeft. Kwaliteit moet verenigbaar zijn met het milieu."

De regionale overheid van de Balearen denkt met de ecotax jaarlijks tussen de 130 en 200 miljoen gulden extra te incasseren. Dat bedrag zal met name besteed worden om de infrastructuur te verbeteren, verpauperde toeristencentra als Soller een opknapbeurt te geven en waterzuiveringsinstallaties aan te leggen.

Maar een belangrijk deel van de toeristenbelasting zal ook besteed worden aan verbetering van de wateropvang in stuwmeren. Want met het explosief stijgende aantal toeristen heeft met name Mallorca een chronisch tekort aan drinkwater. De afgelopen jaren moest de overheid zelfs per mammoettanker water halen uit de rivier de Ebro op het Spaanse vasteland omdat de bronnen op Mallorca volledig uitgeput waren.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.