Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  China wil ruzie met VS
'eenvoudig' houden

Van onze correspondent

   
 

PEKING - China heeft de Verenigde Staten gemaand het geschil rond de botsing van een Amerikaanse spionagevliegtuig en een Chinese straaljager niet ingewikkelder te maken.

Het is Peking een doorn in het oog dat de 24 vastgehouden bemanningsleden in de VS worden aangeduid als "gijzelaars" en dat de VS dreigen met heroverweging van de handelsbetrekkingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Sun Yuxi ...minder fel... (Foto: AP)
De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Peking, Sun Yuxi, zei gisteren op de tiende dag na de noodlanding van het Amerikaanse toestel op Chinees grondgebied te hopen dat de "onnodige, complicerende uitlatingen van de VS" de oplossing van de zaak niet zullen bemoeilijken.

"Stap"

Sun noemde de spijtbetuiging van afgelopen weekeinde van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, voor de dood van de Chinese piloot wel een stap in de goede richting.

Sun onderstreepte dat China bij zijn eis blijft dat de VS excuses voor het ongeluk moeten aanbieden. Het Amerikaanse toestel moest na de botsing een noodlanding op Chinees grondgebied maken. De bemanning wordt vastgehouden op het eiland Hainan.

De toon van Sun was duidelijk minder fel dan die van de hoofdwoordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhu Bangzao, die enkele uren eerder in Argentinië de Amerikaanse verklaringen nog "onacceptabel" had genoemd. Zhu begeleidt dezer dagen de Chinese president Jiang Zemin op een reis door Latijns-Amerika.

De Amerikaanse dominee Jesse Jackson bood gisteren aan te bemiddelen in de impasse, maar de regering-Bush wees het aanbod af. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, uitte in een boodschap aan Peking en Washington zijn ongerustheid over het uitblijven van een oplossing in het conflict.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.