Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Enige vooruitgang in
onderhandelingen NS

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

   
 

UTRECHT - De voor vandaag aangekondigde treinstaking gaat niet door. Er lijkt enige vooruitgang te zitten in de onderhandelingen tussen vakbonden en directie, maar van een akkoord was tot gisteravond laat nog altijd geen sprake. Om het vredesberaad niet te verstoren besloot de radicale vakbond VVMC de treinstaking voor vandaag met maximaal 24 uur op te schorten.

Dat betekent dat de strijdende partijen tot vanavond 20.00 uur de tijd hebben alsnog een akkoord af te sluiten over het gewraakte rondje om de kerk. Lukt dat niet, dan wordt morgen het treinverkeer voor de derde keer in één week alsnog plat gelegd. De onderhandelingen hierover waren gisteravond laat nog altijd gaande.

Mocht het tot een akkoord komen dan is het nog altijd niet zeker dat nieuwe stakingen van de baan zijn. De vakbonden moeten het immers dan nog aan hun achterban voorleggen en zowel FNV Bondgenoten als de VVMC werden al eerder door hun leden teruggefloten.

Variatie

Het overleg tussen bonden en NS werd gistermiddag om 15.00 uur hervat, in een ultieme poging nieuwe acties op het spoor te voorkomen. De NS is bereid om meer variatie in de dienstroosters aan te brengen, waardoor de rondjes om de kerk iets groter worden voor het rijdend personeel. Voorts heeft NS de ondernemingsraad meer inspraak beloofd en zal alles op alles worden gezet om de compleet verstoorde arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf te herstellen.

Aan de invoeringsdatum van het nieuwe dienstrooster op 10 juni aanstaande kan volgens NS echter niet worden getornd. De directie weet zich hierin gesteund door zowel minister Netelenbos als de rechter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x325, 28kb)
Scholieren houden dinsdag een spandoek omhoog in de vertrekhal van Utrecht Centraal station. Zij demonstreren tegen de stakingen van NS-personeel. (Foto: ANP)
Die datum was maandag voor FNV Bondgenoten nog reden het overleg met NS en de andere bonden op te blazen. De radicale achterban van FNV, die vorige week het spoor al twee dagen platlegde, bleef namelijk vasthouden dat 10 juni van tafel ging, waardoor de partijen voor de zoveelste keer zonder resultaat uiteen gingen.

De vakbonden CNV Bedrijvenbond en VVMC konden zich wel vinden in de nieuwe voorstellen van de NS-top. Laatstgenoemde weigerde echter met beide bonden verder te praten, omdat volgens NS het akkoord door alle bonden gedragen moet worden.

De zwartepiet kwam daardoor volledig bij FNV Bondgenoten te liggen. Geschrokken van de negatieve reacties van zowel de politiek als de eigen achterban besloot de bond gisterochtend haar kaderleden in een spoedvergadering om een ruimer mandaat te vragen om de onderhandelingen in te gaan. Na anderhalf uur van emotioneel overleg, koos de achterban alsnog eieren voor zijn geld, waardoor het overleg van maandag gistermiddag alsnog kon worden hervat.

Stroef

Of het daadwerkelijk tot een akkoord komt blijft echter de vraag. De onderhandelingen lopen volgens de bonden uiterst stroef. "Het gaat helemaal niet goed. We liggen nog mijlenver uit elkaar", zo liet FNV-onderhandelaar A. van den Berg gisteravond tijdens een schorsing weten. Hij toonde zich wel opgelucht dat de VVMC de staking voor vandaag met een dag heeft opgeschort. Volgens Van den Berg moet er "nog veel water door de zee" alvorens een definitief akkoord op tafel ligt, waar alle partijen mee kunnen leven. "Die datum van tien juni staat dan weliswaar, maar we zijn nu bezig om te kijken hoe snel we meer variatie voor het personeel in de roosters kunnen opnemen. Overleg hierover gaat nu eenmaal in kleine stapjes. Dit wordt nachtwerk."

Volgens VVMC-bestuurder H. Vankan zullen de bonden "tot het gaatje gaan" om de NS onder druk te blijven houden. "Desondanks blijven we hoop houden op een goede afloop", aldus de VVMC'er, kort nadat hij de voor vandaag aangekondigde staking had afgeblazen.

Kort na zijn verklaring ontstond nog even grote commotie, nadat een groep van enkele tientallen aanhangers van de VVMC zich plotseling op het NS-hoofdkantoor meldde. In eerste instantie leek het erop alsof ze verhaal kwamen halen bij Vankan wegens het afblazen van de staking. Maar al snel bleek dat de kaderleden slechts naar Utrecht waren getogen om zich op de hoogte te laten stellen over de voortgang van de onderhandelingen, die bij het ter perse gaan van deze krant nog altijd volop gaande waren.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.