Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Mkz-virus breit
zich als olievlek
uit over Veluwe

Van onze correspondent

   
 

HEERDE - Het mond- en klauwzeervirus breidt zich in het Veluwse Heerde en Wapenveld langzamerhand als een olievlek uit. Afgelopen weekeinde werd de zeer besmettelijke ziekte al vastgesteld op twee bedrijven in Heerde en een in Wapenveld. Inmiddels zijn er al weer vier gevallen bij gekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Een medewerker van de RVV loopt dinsdag op het erf van een varkenshouderij in Kootwijkerbroek met een kruiwagen vol gedode varkens. De beesten, die in een soort mobiele electrocutie-wagen automatisch worden gedood, worden door een grijper in een truck gedeponeerd. Alle 2.000 varkens van het bedrijf zijn vanwege de MKZ-crisis preventief geruimd. (Foto: ANP)
"Twee daarvan zijn nog zwaar verdacht. Ik heb ze al bij de officiële constateringen geteld omdat op die bedrijven overduidelijk te zien is dat het virus daar heerst. De dieren zijn ziek en vertonen vreselijke verschijnselen als blaren en verrotte poten. Binnen een straal van een kilometer moet alles geruimd worden. Ik heb zo'n dertig boeren persoonlijk gebeld om te vertellen wat er aan de hand is. Dat waarderen de meesten heel erg", aldus burgemeester W. Hoornstra van Heerde die zich grote zorgen maakt over de toekomst. "Onze wethouders hebben de regering gisteren gevraagd om een economisch masterplan waarin wordt vastgesteld welke financiële steun men kan geven aan de getroffen boeren in de mkz-gebieden."

Hoe het virus in het dorp is beland, is voor hem gissen. "Sommigen boerenfamilies zitten al drie weken opgesloten op hun boerderij. Ze zijn helemaal nergens geweest de afgelopen tijd. Hun kinderen zijn tijdelijk ondergebracht bij familie uit angst voor besmetting. Hoe het dan toch bij deze mensen kan zijn beland, is voor ons ook een raadsel", aldus de burgemeester.

De Mobiele eenheid die gisterochtend opnieuw met zo'n honderd man was neergestreken in het Veluwse dorpje Kootwijkerbroek, kon de hele dag met de handen in de zakken blijven staan. De grote club actievoerders die er een dag eerder stond, bleef weg zodat de ruimingsploegen van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees ongestoord hun werk konden doen op drie boerderijen aan de Grote Muntweg. In de loop van de dag werd zelfs een aantal ME'ers uit Groningen en Friesland naar huis gestuurd omdat er niets te doen was.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.