Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Runderen op Veluwe
bijna zeker geruimd

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - De 54.000 runderen op de Noord-Veluwe, die van de Europese Commissie gespaard hadden mogen worden via een vaccinatie tegen mond- en klauwzeer, zullen vrijwel zeker alsnog worden gedood. Landbouworganisatie LTO-Nederland heeft minister Brinkhorst (Landbouw) nadrukkelijk geadviseerd geen gebruik te maken van de uitzonderingsmogelijkheid voor de runderen, omdat de sociale en economische gevolgen van dat besluit nauwelijks te dragen zouden zijn voor de boeren en andere bedrijfstakken.

In dat geval zou het gebied immers meer dan een jaar 'op slot' moeten gaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 19kb)
Direct nadat de runderen zijn gevaccineerd, krijgen ze met een tang een gaatje in het oor gestanst zodat men weet dat ze ingeënt zijn. Medewerkers van de RVV vaccineren runderen op een veehouderij in Oene. De dieren krijgen de entvloeistof in de nek toegediend. De koeien zullen worden afgemaakt en naar de destructieovens worden vervoerd zodra er weer voldoende mankracht bij de RVV is. (Foto: ANP)
Daardoor zullen in het afgesloten gebied tussen Zwolle-Deventer-Apeldoorn in totaal zo'n 115.000 koeien, schapen, varkens en geiten worden gedood. Brinkhorst heeft nog geen knoop doorgehakt, maar legt de kwestie morgen voor aan het kabinet.

Gisteren kwamen er twee nieuwe besmettingen bij in de driehoek, waarmee het totale aantal mkz-gevallen in ons land op twintig kwam. Op boerderijen in de plaatsen Heerde en Wapenveld waar de mkz werd ontdekt, werden direct 81 dieren geruimd.

Voor de veehandel is er echter hoop en ook paardenevenementen kunnen weer worden gehouden. Gisteravond maakte het Veterinair Comité van de Europese Unie bekend dat de handel in dierlijke producten mogelijk na Pasen kan worden versoepeld voor de gebieden in Brabant en Gelderland beneden de Rijn en Waal. De handel in vers vlees uit de rest van Gelderland, Overijssel en Flevoland is dan ook weer toegestaan binnen Nederland. De Europese Commissie moet nog wel met het voorstel akkoord gaan.

Het vervoersverbod voor paarden is door Landbouw opgeheven voor bedrijven zonder 'evenhoevigen', zoals runderen en varkens, die niet in het mkb-gebied staan.

In Kootwijkerbroek, bleef het in tegenstelling tot de afgelopen dagen opvallend rustig en kon de ruiming van vee doorgaan.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.