Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kilometerheffing kan
in 2003 al van start

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen mee aan een experiment met de kilometerheffing dat in 2003 in de randstad gehouden wordt. Verkeersminister Netelenbos heeft dit gisteren gezegd in reactie op het onderzoek van internetondernemer Roel Pieper. Volgens hem is de privacy van de automobilist gewaarborgd en is de bestaande techniek goed genoeg om een succesvolle proef te houden. Vanaf 2005 kan het systeem operationeel zijn in het hele land.

De minister komt eind deze maand met een uitgewerkt voorstel aan het kabinet voor de proef met de kilometerheffing. "We gaan gewoon aan de slag", zei Netelenbos opgetogen, die daarmee het omstreden rekeningrijden ofwel het spitstarief definitief heeft afgedankt.

De proef gaat volgens Pieper ruwweg 165 miljoen gulden kosten. De minister beloofde dat het systeem 'geen melkkoe' zal worden.

Enthousiast

Het bedrijfsleven, de ANWB, FNV en de stichting Natuur en Milieu hebben in een gezamenlijke verklaring enthousiast gereageerd op de bevindingen van Pieper. Zij beloven snel samen met de minister te gaan praten over verdere uitwerking van de kilometerheffing.

Bij de kilometerheffing worden de wegenbelasting en later ook de aanschafbelasting (bpm) afgeschaft en betaalt de automobilist per gereden kilometer een bedrag aan de staat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Files. (Foto: ANP)
Onderzoeker Pieper schetste gisteren een systeem waarbij zeker tien miljoen auto's voorzien kunnen worden van een goed beveiligde elektronische portemonnee, een soort chipknip en een kastje met een gsm of gps-verbinding dat registreert op welk type weg is gereden.

Alle (delen van) wegen in ons land krijgen op de wegenkaart een bepaalde kleur die weer staat voor een bepaald tarief. De kleur van de weg kan in de spits anders zijn dan daarbuiten. Op die manier kan worden vastgesteld hoeveel een automobilist is verschuldigd, maar niet op welk moment hij op een bepaalde weg heeft gereden. Rijden in de spits en/of in de randstad krijgt het hoogste prijskaartje, maar ook betalen vervuilende auto's meer dan schone.

Volgens Pieper is het mogelijk om automobilisten via een bonus-malussysteem te prikkelen om zoveel mogelijk te reizen op rustige wegen en buiten de spits.

De uitvoering van het systeem zou in handen moeten komen van speciale organisatie, opgericht door overheid en bedrijfsleven, die gecontroleerd wordt door de ministers van Verkeer en Financiën. Deze organisatie garandeert de privacy, stelt de wegtarieven vast en verzamelt de inkomsten voor het rijk.

Het kastje in de auto gaat bij een grote afname 80 tot 100 euro kosten, maar die prijs kan volgens Pieper fors omlaag als het bedrijfsleven meewerkt en meebetaalt aan de proef.

De Tweede Kamer, die onlangs in grote meerderheid pleitte voor een proef met de kilometerheffing in plaats van het rekeningrijden, reageerde verheugd op het onderzoek van Pieper en kijkt reikhalzend uit naar het definitieve voorstel van de minister.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.