Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederlander mijdt beurs

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Sparen is weer in. Nederlanders brengen hun geld naar de spaarbank in plaats van het in aandelen te steken. In januari stortten particulieren na aftrek van geldopnames maar liefst 6,1 miljard gulden op spaarrekeningen. Dit is het hoogste maandbedrag in tien jaar.

Dit blijkt uit gisteren door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) bekendgemaakte cijfers. Omdat de beursmalaise maar aanhoudt zijn de Nederlanders voorzichtiger geworden en hebben hun geld doorgesluisd naar spaarrekeningen.

In totaal werd er in de eerste maand van dit jaar 28,9 miljard gulden op de bank gezet, terwijl er bijna 22,8 miljard gulden werd opgenomen. Het extra spaargeld is volgens een woordvoerder van het CBS geen nieuw geld.

"Ik denk dat particulieren, die ten tijde van de beursrecords hun spaarrekening plunderden om snel te verdienen op de beurs, hun geld in januari weer naar de spaarbank hebben gebracht," aldus de CBS-woordvoereder.

Particulieren haalden januari vorig jaar, twee maanden voor de aandelenkoersen op de beurs een recordhoogte bereikten, 17 miljard gulden van hun spaarrekening. Dit was meer dan er werd gestort (15,2 miljard gulden), zodat er 1,8 miljard gulden van de spaarrekeningen verdween.

Reclame voor spaarrekeningen met een hoge rente en de invoering van het nieuwe belastingstelsel zijn vermoedelijk mede verantwoordelijk voor de nieuwe spaarwoede.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.