Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boonstra beticht
van voorkennis
bij aandelenkoop

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Philips-topman Cor Boonstra wordt er van beticht vorig jaar aandelen in het mediabedrijf Endemol te hebben gekocht, terwijl hij mogelijk via zijn vriendin Sylvia Tóth op de hoogte was van de aanstaande overname door het Spaanse Telefónica. Door de Spaanse overname schoot de beurskoers vlak na de aanschaf van zijn aandelen als een pijl omhoog.

Beurswaakhond STE (Stichting Toezicht Effectenverkeer) heeft begin deze maand bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van deze zogeheten 'handel met voorkennis' van Boonstra.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Cor Boonstra en zijn vriendin Sylvia Toth. (Foto: Frans Jongen)
Binnen drie weken zal het OM beslissen of er een strafrechtelijk onderzoek tegen de Philips-topman wordt gestart. Op handel met voorkennis staat maximaal twee jaar gevangenisstraf. Afgelopen week werd nog een jaar cel en een ton boete geëist in een vergelijkbare zaak.

Boonstra kocht de aandelen Endemol naar eigen zeggen maart vorig jaar. Op 17 maart bood het Spaanse Telefónica 158 euro per aandeel, terwijl de koers een dag eerder nog 124 euro bedroeg. In de week voorafgaand aan het bod steeg het aandeel al fors als gevolg van speculaties over een mogelijke overname.

Het was Cor Boonstra zelf die gisteren naar buiten kwam met een bericht over de verdenking die tegen hem loopt.

Vertrouwen

In een persbericht liet hij weten alle medewerking aan het onderzoek te zullen verlenen en dat hij met vertrouwen de verdere gang van zaken tegemoet ziet. Boonstra neemt eind deze maand zoals eerder aangekondigd afscheid van Philips. Een aangeboden commissariaat bij bierbrouwer Heineken heeft hij gezien de verdenking voorlopig even in de ijskast gezet.

De Philips-topman zou mogelijk van de aanstaande verkoop van Endemol op de hoogte zijn geweest via zijn vriendin Sylvia Tóth, ex-directeur van uitzendconcern Content. Zij was destijds commissaris bij Endemol.

Indien daarvan inderdaad sprake is geweest, hangt ook Sylvia Tóth wellicht vervolging boven het hoofd. Het OM doet echter geen mededelingen over eventuele overige verdenkingen. Tóth zou eventueel vervolgt kunnen worden wegens het medeplegen van handel met voorkennis. Het verstrekken van koersgevoelige informatie waarmee vervolgens gehandeld wordt is namelijk eveneens strafbaar.

Het is zeer waarschijnlijk dat commissaris Tóth al geruime tijd op de hoogte was van de aanstaande overname van Endemol. In de maanden voorafgaand aan het bod van Telefónica kwamen er vele gegadigden langs bij het mediabedrijf. Uiteindelijk werd gekozen voor het Spaanse Telefónica, dat op dit moment ruim 99% van Endemol in handen heeft.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.