Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eerste Kamer ook
voor euthanasiewet

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland heeft geschiedenis geschreven door artsen voortaan toe te staan onder strikte voorwaarden euthanasie te plegen of te helpen bij vroegtijdige levensbeëindiging. Na de Tweede Kamer heeft gisteren ook een meerderheid van de Eerste Kamer ingestemd met het vooruitstrevende wetsvoorstel, waarin dit wordt geregeld. In totaal stemden 46 senatoren van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks voor, terwijl 28 senatoren van onder meer het CDA, de ChristenUnie, SGP en de SP tegen stemden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Voor de Eerste Kamer hebben leden van de Stichting Schreeuw om Leven een kunstwerk geplaatst tegen de euthanasiewet die dinsdag in de senaat werd behandeld. Buiten verzamelden zich duizenden mensen voor het parlementsgebouw om tegen de wet te demonstreren. (Foto: ANP)
Een speciale toetsingscommissie, die bestaat uit een medicus, ethicus en jurist, buigt zich straks automatisch over alle euthanasiegevallen. Alleen bij twijfel over de naleving van alle zorgvuldigheidseisen, wordt een dossier doorgestuurd naar het openbaar ministerie. Justitie onderzoekt nu nog alle euthanasiegevallen.

Verstrekkend

De kleine christelijke partijen, de SP en het CDA keerden zich fel tegen de wet omdat die in hun ogen veel te verstrekkend is. Minister Borst (Volksgezondheid) hekelde de in haar ogen de zeer onterechte vrees van ChristenUnie, de SGP en enkele europarlementariërs dat het toekomstige Nederlandse euthanasiebeleid mogelijk gelijkenissen kan hebben met de nazi-praktijken in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Die vergelijking is geheel onterecht", aldus Borst, die daarin wordt gesteund door onder meer coalitiepartners PvdA, VVD en D66. "Een wettelijke regeling voor vrijwillige euthanasie heeft helemaal niets te maken met de moorden in die tijd", aldus D66-senator Kohnstamm.

Het kabinet voelt overigens niets voor het plan van het CDA om artsen en verpleegkundigen met gewetensbezwaren het wettelijke recht te geven om euthanasieverzoeken te weigeren.

Volgens minister Borst kunnen medici die bepaalde handelingen niet willen uitvoeren niet worden verplicht dit wel te doen. "Elke zorginstelling moet in het protocol aangeven hoe men omgaat met gewetensbezwaren", aldus Borst, die een wettelijke verplichting overbodig vindt.




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.