Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 11 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'ABN Amro verdiende
ƒ900 miljoen aan
beursgang van WOL'

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - ABN Amro heeft aan de omstreden beursgang van World Online ƒ900 miljoen verdiend. De bank had er dan ook het grootste belang bij dat die aandelenemissie zou slagen en heeft daarom zelfs belangrijke informatie in het prospectus verzwegen of versluierd voor beleggers.

Dit stelt het Amsterdamse advocatenduo Gerard Spong en Oscar Hammerstein, dat nog steeds bezig is uit naam van gedupeerde beleggers een schadevergoeding te krijgen. Ze doen hun beschuldiging in de zogenaamde conclusie van repliek die gisteren is ingediend naar aanleiding van een eerder verweer van ABN Amro. Alles draait daarbij om het feit dat WOL-oprichtster Nina Brink, voorafgaande aan de emissie, haar eigen aandelen verkocht voor slechts $6 per stuk. De beleggers moesten echter EUR43 betalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (404x512, 49kb)
Archieffoto van het hoofdkantoor van de ABNAMRO. (Foto: ANP)
Een woordvoerder van ABN Amro reageerde gepikeerd. "Onzin. Het gaat volgens onze berekeningen om een bedrag van ongeveer ƒ318 miljoen, want dat staat duidelijk in het prospectus. We kregen EUR2,15 per aandeel en er zijn ongeveer 67 miljoen aandelen geplaatst. En dat bedrag moesten we ook nog delen met andere banken die hebben geholpen met de emissie, zodat slechts ongeveer eenderde van die ƒ318 miljoen voor ons was. Daarom ben ik benieuwd hoe de advocaten aan dat bedrag komen."

Zoals bekend verliep de beursgang van World Online, vorig jaar maart, dramatisch. De emissiekoers was EUR43 maar de koers begon meteen daarna flink te dalen. Binnen een jaar werd World Online weer van de beurs gehaald door het Italiaanse Tiscali, dat slechts EUR15 per aandeel betaalde.

Volgens Spong en Hammerstein had ABN Amro alle belang bij een succesvolle beursgang. Als de aandelen tegen ongeveer $6 per stuk waren verkocht had de hele emissie-opbrengst, volgens hen, gebruikt moeten worden om door ABN AMro verleende kredieten af te lossen. "Dat betekent dat ABN Amro ook een motief had om bedoelde transacties van mevrouw Brink tenminste versluierd op te nemen in het prospectus en de prijs, waarvoor zij verkocht niet op te nemen."




 


wo 11 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.