AMSTERDAM - ABN Amro heeft aan de omstreden beursgang van World Online 900 miljoen verdiend. De bank had er dan ook het grootste belang bij dat die aandelenemissie zou slagen en heeft daarom zelfs belangrijke informatie in het prospectus verzwegen of versluierd voor beleggers.
Dit stelt het Amsterdamse advocatenduo Gerard Spong en Oscar Hammerstein, dat nog steeds bezig is uit naam van gedupeerde beleggers een schadevergoeding te krijgen. Ze doen hun beschuldiging in de zogenaamde conclusie van repliek die gisteren is ingediend naar aanleiding van een eerder verweer van ABN Amro. Alles draait daarbij om het feit dat WOL-oprichtster Nina Brink, voorafgaande aan de emissie, haar eigen aandelen verkocht voor slechts $6 per stuk. De beleggers moesten echter EUR43 betalen.

|
Archieffoto van het hoofdkantoor van de ABNAMRO. (Foto: ANP)
|
Een woordvoerder van ABN Amro reageerde gepikeerd. "Onzin. Het gaat volgens onze berekeningen om een bedrag van ongeveer 318 miljoen, want dat staat duidelijk in het prospectus. We kregen EUR2,15 per aandeel en er zijn ongeveer 67 miljoen aandelen geplaatst. En dat bedrag moesten we ook nog delen met andere banken die hebben geholpen met de emissie, zodat slechts ongeveer eenderde van die 318 miljoen voor ons was. Daarom ben ik benieuwd hoe de advocaten aan dat bedrag komen."
Zoals bekend verliep de beursgang van World Online, vorig jaar maart, dramatisch. De emissiekoers was EUR43 maar de koers begon meteen daarna flink te dalen. Binnen een jaar werd World Online weer van de beurs gehaald door het Italiaanse Tiscali, dat slechts EUR15 per aandeel betaalde.
Volgens Spong en Hammerstein had ABN Amro alle belang bij een succesvolle beursgang. Als de aandelen tegen ongeveer $6 per stuk waren verkocht had de hele emissie-opbrengst, volgens hen, gebruikt moeten worden om door ABN AMro verleende kredieten af te lossen. "Dat betekent dat ABN Amro ook een motief had om bedoelde transacties van mevrouw Brink tenminste versluierd op te nemen in het prospectus en de prijs, waarvoor zij verkocht niet op te nemen."