AMSTERDAM - Nu de kruitdampen zijn opgetrokken, zijn de contouren van de halve finales van de prestigieuze Davis Cup scherp zichtbaar geworden.
In Australië ontmoeten Pat Rafter, Lleyton Hewitt en Mark Philippoussis van 21 tot en met 23 september de Zweden, in Rotterdam of 's Hertogenbosch staan het stuntende Oranje en het aan een nederlaag ontsnapte Frankrijk tegenover elkaar. Amsterdam viel af als mogelijke plaats van handeling; als het aan de spelers en de succesvolle captain Tjerk Bogtstra kiest de tennisbond voor het Ahoy' sportpaleis.
|
Nicolas Escude (Foto: AP)
|
Daarvoor heeft men de tijd tot 23 april. Dan moet op het hoofdkantoor van de Internationale Tennis Federatie (ITF) in Londen de definitieve locatie bekend zijn gemaakt. In het permanente Ahoy' complex reikt de tribunecapaciteit tot ongeveer 9500 toeschouwers per dag; in de Brabanthallen, waar het afgelopen weekeinde Duitsland op vakkundige wijze onder de suprême mat werd geveegd, zou men tribunes voor bijna 11.000 mensen kunnen bouwen. De KNLTB en Business in Tennis, het bureau dat de uitvoering van de Daviscupduels doet, gaan dus kennelijk niet voor het grote geld, maar hebben naar de wensen van het team geluisterd. Bogtstra voorziet grote leegtes in een stadion als de ArenA of het Gelredome, waardoor een deel van de chemie tussen publiek en Oranje-spelers verloren zou gaan. "Liever iets kleiner, maar een perfecte sfeer dan een immens stadion, waar geen interactie plaatsvindt", aldus Bogtstra, die gisteren alweer plannen maakte voor het gevecht in de halve finales.
Daarin wacht Frankrijk en daar heeft het Levob Daviscupteam geen beste herinneringen aan. Maar aan welke tegenstanders van niveau had Oranje dat eigenlijk tot het ongelooflijke jaar 2001 wel? De Spanjaarden werden aangepakt in de wetenschap, dat de onderlinge score 1-5 was; de Duitsers konden bogen op een 6-0 voorsprong en de Fransen staan er met 7-0 nog beter voor. Dat dat geen garantie voor een zege is, heeft de kameradenploeg van Bogtstra tot ieders verbazing al tot tweemaal toe bewezen. De Fransen kunnen niettemin met een gerust hart gerekend worden tot de drie allersterkste tennisnaties van dit moment. Paul Haarhuis: "Tegen de Zwitsers had Guy Forget (de captain, red.) een reserveploeg op de bank zitten, die het karwei ook had kunnen opknappen. Wat te denken van zo'n Grosjean, die toch zestien van de wereld is, maar niet eens aan spelen toekwam? Veel mensen roepen: 'en nu de finale', maar wij krijgen een hele kluif aan de Fransen."
In de dramatische thriller over drie dagen tegen de Zwitsers was een hoofdrol weggelegd voor Nicolas Escudé, de winnaar van het ABN*AMRO-toernooi in Rotterdam, die even daarvoor het racket nog voorgoed wilde opbergen. In de vijfde en allesbeslissende partij tegen de Zwitserse invaller Georg Bastl sleepte hij het bevrijdende derde punt voor de 'haantjes' binnen, nadat de Helveten nog een matchpoint hadden gekregen. Met 8-6 in de vijfde set kreeg het spektakelstuk in Neuchâtel een passend einde. Arnaud Clément was de andere singelaar, die na een marathonpartij van 5,5 uur Marc Rosset bijna op een brancard deed belanden.
Clément en Grosjean zijn boezemvrienden. Het duo maakte meest recentelijk naam tijdens de halve finales van de Australian Open. Grosjean stond tegen zijn kameraad in gewonnen positie (twee sets voor en 5-1), maar liet zich de zege en de sprong in de eindstrijd nog ontfutselen door zijn even kleine, maar razendsnelle landgenoot. Met Escudé en Arnaud di Pasquale vormen zij eenzelfde hechte groep als Nederland, maar aanvoerder Forget kan nog steeds niet om Cédric Pioline heen, zoals Bogstra een gezonde Richard Krajicek serieus zal moeten nemen. Het toeval wil echter, dat Pioline zich voor de Muiderberger als een ware 'Angstgegner' heeft aangediend en ook in het laatste treffen tussen beide landen, twee jaar geleden in de stierenvechtersarena van Nîmes, moest Krajicek eraan geloven.
Daarnaast beschikt Forget, ooit zelf de nummer vier van de wereld, ook nog over bij voorbeeld Fabrice Santoro, die ook in het dubbel zijn mannetje staat, Jerôme Golmard en Julien Boutter, om er maar een paar te noemen. Dus weet Bogtstra, dat hij tegen de Fransen moet aantreden. De grote vraag is over vijf maanden evenwel, welke Forget uit het 'blik' toppers tevoorschijn zal halen.