VIJFHUIZEN - Leverancier van melkrobots Prolion kan de salarissen deze maand nog uitbetalen. Maar hoelang de financiële adem van het bedrijf daarna is, wil directeur Henk Buitenhuis niet zeggen.
|
Ruimen in Tongeren. (Foto: ANP)
|
Voor Buitenhuis staat namelijk vast dat huisbankiers NIB Capital en Rabobank over de brug komen met een lening van maximaal EUR10 miljoen. En daarmee kan Prolion de mond- en klauwzeercrisis (mkz), die het bedrijf midscheeps raakt, 'ruim tien maanden' uitzingen. Analisten vragen zich ondertussen af of de lening er wel komt.
Prolion heeft de gevolgen van de mond- en klauwzeercrisis eindelijk 'in kaart'. Bijna twee maanden na de uitbraak in Groot-Brittannië en tweeëneenhalve week na het eerste geval in Nederland constateert het bedrijf uit de agri-sector dat geen boer nog mensen op zijn erf laat. "Mkz belemmert voor Prolion en haar distributeurs de mogelijkheden tot verkoop en met name de aflevering van melkrobots", zo verwoordt het bedrijf het zelf.
En dát heeft gevolgen voor de winstverdubbeling, die Prolion beleggers beloofde. Op 28 februari, acht dagen na de eerste uitbraak van mkz in het Verenigd Koninkrijk (VK), stelde de leverancier van melkrobots haar aandeelhouders voor de tweede keer een nettowinst van EUR9,2 miljoen over boekjaar 2000/01 in het vooruitzicht. Daarbij werd aangegeven dat de verkopen "tijdelijk onder druk zouden kunnen komen als gevolg van mkz". De tijdelijke verkoopdruk zal er toe leiden dat de nettowinst over boekjaar 2000/01 uitkomt op EUR1 miljoen, zo luidt het nu.
Vooral de Nederlandse en Britse distributeur van Prolion worden door de mkz-crisis getroffen. Bij beide minderheidsdeelnemingen heeft Prolion leningen uitstaan van respectievelijk EUR2,7 miljoen (Nederland) en EUR1,5 miljoen (VK). Omdat die leningen niet langer volgens afspraak kunnen worden afgelost volgens Buitenhuis gebeurt het later alsnog heeft Prolion 'voorzichtigheidshalve' een voorziening getroffen van EUR2 miljoen. Die zorgt ervoor dat het nettoresultaat over de tweede helft van boekjaar 2000/01 uitkomt op een verlies van EUR2 miljoen. Dat én het resultaat over de eerste helft van het boekjaar (een winst van EUR3 miljoen) leidt tot de nieuwe verwachting.
Naast de leningen aan bovengenoemde deelnemingen heeft Prolion ook geld uitstaan bij Trako Holding (ruim EUR5 miljoen). Trako Holding is enig aandeelhouder in Trako Techniek bv, met 9,04% grootaandeelhouder in Prolion. Nog eens EUR2 miljoen betreft 'een twaalftal kleinere leningen aan onder meer een aantal (andere) distributeurs'. Volgens Buitenhuis hoeft voor deze nog eens EUR7 miljoen géén voorziening getroffen te worden.
Analisten reageren verdeeld op het bericht. Volgens één betekent de liquiditeitsbehoefte van Prolion 'einde oefening' voor het bedrijf. "Een onderneming die er per maand bijna één miljoen euro door heen jaagt, zoekt partijen die er tien miljoen euro extra in willen steken... Die vinden ze natuurlijk nooit." Een ander, minder pessimistisch: "Natuurlijk: hadden ze het rond gehad, dan hadden ze het wel gezegd. Maar partijen die nú een groot belang in Prolion hebben, hebben er óók belang bij dat het bedrijf overeind blijft."
Die partijen zijn naast Trako Techniek NIB Capital (4,78%), SHV Holdings (7,57%) en oprichter Piet Oosterling (5,1%). NIB Capital is niet alleen aandeelhouder, maar heeft Prolion ook al eens eerder een lening verstrekt (van EUR5 miljoen). Op de vraag of de bank opnieuw de portemonnee zal trekken, wil een woordvoerder niet ingaan. De Rabobank, waar Prolion naar eigen zeggen óók bankiert, wil "los van de vraag óf het bedrijf een klant is, niet ingaan op vragen over individuele klanten".