Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sfeer tussen China
en VS grimmiger

   
 

WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren gewaarschuwd dat de betrekkingen tussen de VS en China beschadigd zullen raken als Peking niet snel de bemanning van het spionagetoestel vrijlaat. China houdt al negen dagen de 24-koppige bemanning vast die na een botsing met een Chinese straaljager een noodlanding moest maken op het eiland Hainan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
De Amerikaanse president George W. Bush. (Foto: AP)
De sfeer tussen beide grootmachten wordt met de dag grimmiger. China noch de VS lijkt te willen inbinden. China blijft Amerikaanse excuses eisen voor het ongeluk terwijl Washington de onmiddellijke vrijlating van de bemanning wil.

"Elke dag die verstrijkt, vergroot het potentieel op schade in de relatie met China", zei Bush gisteren. Een dag eerder hadden minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en vice-president Dick Cheney zich al in soortgelijke bewoordingen uitgelaten.

Taiwan

Leden van het Amerikaanse Congres hebben gewaarschuwd dat voortduring van het conflict repercussies voor China kan betekenen. Zo zouden Chinese handelsprivileges en de toewijzing van de Olympische Spelen in 2008, waarvoor Peking kandidaat is onder de loep worden genomen. Ook eventuele wapenleveranties aan Taiwan zullen opnieuw in overweging worden genomen.

China houdt de poot ook stijf en heeft gisteren niet gereageerd op Amerikaanse spijtbetuigingen over de waarschijnlijke dood van de piloot van de straaljager die met de Amerikaanse EP-3 in aanraking kwam. De piloot, Wang Wei, wordt nog altijd vermist.

Amerikaanse diplomaten hebben gisteren weer een bezoek gebracht aan de 21 mannen en 3 vrouwen die op het eiland Hainan worden vastgehouden. Het was het vierde bezoek in negen dagen tijd.

De belangrijkste krant van de Chinese strijdkrachten heeft geëist dat er een einde komt aan Amerikaanse spionagevluchten. Het blad stelt dat Peking het volste recht heeft om de gedragingen van de Amerikaanse bemanning diepgaand te onderzoeken.

De in sterke bewoordingen gestelde oproep wordt gezien als een nieuw bewijs dat de legerleiding uit is op een confrontatie en niet akkoord wil gaan met concessies. De burgerlijke Chinese leiders zouden het leger op een dergelijk gevoelig punt ook niet voor het hoofd willen stoten met het oog op het communistische partijcongres van volgend jaar, waar belangrijke beslissingen over het Chinese leiderschap worden genomen. (AP/Reuters)




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.