KOOTWIJKERBROEK - De ME heeft gisteren opnieuw met geweld een eind gemaakt aan de blokkades die waren opgeworpen tegen het ruimen van gezond vee in het dorpje Kootwijkerbroek vanwege mond- en klauwzeer. Shovels, tractoren en andere landbouwvoertuigen waren pontificaal neergezet op alle toegangswegen. De kleine weggetjes waren afgesloten met hopen zand en puin.
De ruimingsploegen werden gisterochtend opgewacht door een groot aantal dorpelingen onder wie veel jeugd maar ook loonwerkers, bouwvakkers en familieleden van de 227 bedrijven die op de nominatie staan om geruimd te worden. De boeren van wie de veestapels worden afgemaakt waren er zelf niet bij.
Waterkanon
|
Een boerenzoon wordt door twee politiemannen in burger afgevoerd.
|
Rond negen uur 's ochtends sloeg de vlam in de pan toen zo'n 100 man ME uit Amsterdam, Overijssel en Gelderland de wegversperringen op de Kootwijkerdijk met geweld doorbrak. De tractoren en andere landbouwmachines werden meter voor meter achteruit gedreven door de ME.
Bij de charges werd een waterkanon gebruikt. De menigte werd tot het kruispunt met de Veluweweg teruggedreven. Daar bleven de actievoerders op een grasveld staan. Gewapend met stukken hout en ijzeren staven werd de ME die een tiental honden bij zich had, opnieuw uitgedaagd.
Dat leidde tot een nieuwe charge waarbij de groep uiteen werd gedreven. "Dreigen dreigen dreigen is ons motto. Nee, we meppen niet mits de ME dat ook niet doet", zei een actievoerder.
In totaal werden 16 mensen uit Uddel, Stroe en Harskamp gearresteerd onder wie een man die uit woede een grote boom omzaagde en deze midden op een toegangsweg naar Kootwijkerbroek smeet. "Het zijn volgens ons de echte raddraaiers die we nu te pakken hebben. Het zijn mensen die speciaal voor het relschoppen zijn gekomen", aldus politiewoordvoerder J. Rouwen.
Jongeren
Onder de actievoerders bevonden zich veel jongeren. "Wij gaan niet naar school vandaag. Ons dorp zit dicht. We kunnen er niet uit maar ook niet in, aldus een 16-jarige scholier. Basisschool De Lichtboei midden in het dorp was ook dicht. Het schoolplein werd benut door de ME'ers als uitgiftepunt van proviand.
Toen uiteindelijk de ruimingsploegen van de RVV met hun witte busjes rond een uur 's middags bij de eerste te ruimen boerderij arriveerden, konden ze pas veilig de auto's uit nadat het bedrijf door de ME was omsingeld.
De boerderij van Gerard Broekhuizen tevens lid van het mkz-crisisteam aan de Kootwijkerdijk was een van de eersten. Terwijl achter zijn boerenbedrijf met 450 kalveren de actievoerders over het maïsland banjerden, vond bij hem een grootschalige afmaakoperatie plaats.
Geen mkz
Achterliggende gedachte van het actievoeren is nog steeds: "We willen niet dat er gezonde dieren worden afgemaakt. Er heerst hier geen mkz dus wat doen ze hier dan nog."
De demonstranten baseren zich op het feit dat het bedrijf van de familie Theunissen het enige in het dorp is waar mkz is geconstateerd. "Hij had Poolse kalveren gekocht. Daar worden dieren nog wel ingeënt tegen mkz. Datgene wat ze hebben gevonden is gewoon een restje mkz-entvloeistof", aldus een dorpeling.
De ruimingen duurden gisteren tot een uur of zeven 's avonds. De RVV-teams hebben nog vele dagen te gaan in Kootwijkerbroek. Nog 224 boerderijen staan op het programma. De actievoerders lieten weten door te gaan tot het eind. Volgens hen kan de ME vandaag weer op een warm onthaal rekenen. • In Kootwijkerbroek ging het gisteren in de confrontatie met de ME weer heet aan toe. Hier zet een politiehond de tanden in de jas van een actievoerder. Zijn vrienden proberen hem ondertussen hem te bvevrijden. FOTO: JAN STAPPENBELD |