Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Freek de Jonge was briljant
   
 

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam had kosten noch moeite gespaard om het Park Plaza aan het Rokin in Amsterdam onbereikbaar te maken. Maar toch lukte het mijn gasten voor het speciale cabaretprogramma 'Een Zorg' van Freek de Jonge -zij het soms strompelend- het feest-gebouw van Maison van den Boer te bereiken.

De gasten kwamen foeterend binnen. Mopperend over de onbereikbaarheid van de Amsterdamse binnenstad en over het feit dat ze wel een half uur in de stad in de file hadden gestaan. En de arme zielen zonder chauffeur konden onmogelijk een parkeerplaats vinden.

Maar het geklaag was gauw over toen Freek de Jonge op grote oranje klompen het podium beklom en een grote boer liet met de woorden: "Ik dacht, u wilt ook wel eens een vrolijke boer horen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (286x191, 8kb)
Freek en Hella de Jonge (rechts) kregen veel complimenten van vice-premier Annemarie Jorritsma (links) en minister Willem Vermeend van sociale zaken. (Foto: Frans Jongen)
Het is een oude traditie, dat ik zo nu en dan de VIP-lezers van deze rubriek uitnodig voor een speciale voorstelling. Tot nu toe werd het politieke cabaret altijd verzorgd door Sieto Hoving, die vond dat het eens tijd werd voor een nieuwe generatie.

Freek de Jonge was bereid dat optreden te verzorgen. Op het podium ging plotseling zijn mobiele telefoon en Freek begon in het Frans te antwoorden: "Oui, Marie est ici....".

Vice-premier Annemarie Jorritsma had president Chirac voor de radio 'een engerd' genoemd. En Freek zei dat in Nederland nu eenmaal alles mogelijk is. Dat weet u toch? Dat hij in het Park Plaza optrad en vroeg waar vandaan hij gebeld werd? 'Oh, l'Élysée'.

"Ja, ik zit hier met Richard de Jetteur (Rijk de Gooyer, Maarten Espagne plus, (de vergrotende trap van Spanje is Spanjer), Serieux Boulanger (Ernst Bakker, burgemeester van Hilversum) en Tjerk Ouestmonticule (Westerterp)". Er werden nog meer namen verfranst en zo nu en dan hoorde je woorden als 'parvenu' en 'nouveau riche'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (286x281, 13kb)
MKB-voorzitter Hans de Boer ("Ik ben hier namens de ridders van het kleinkapitaal") zingt met zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst mee met het lied 'Er is leven na de dood". (Foto: Frans Jongen)
Met de mededeling: "Dat was vader Zorreguieta", stak Freek zijn mobieltje weer in zijn zak. De spoorwegstaking werd behandeld en de mond- en klauwzeer-ellende. "Laurens-Jan Brinkhorst spreekt ook echt de taal van de boeren. Dat bekakte. Dat bemeste taaltje kan toch zo bij het mestoverschot gekieperd worden".

Vervolgens hield hij een aantal berichten uit deze krant meedogenloos tegen het licht. "Wie van jullie kampeert wel eens?", vroeg hij de zaal. Niemand stak zijn hand op.

Triomfantelijk stak Freek een ANP-artikel in de hoogte, dat op onze voorpagina afgedrukt stond: Meeste kampeerders welgesteld. Hij vroeg het nog even aan de minister van Sociale Zaken Willem Vermeend, maar ook deze socialistische bewindsman sliep echt nooit in een tentje.

We waren nog niet klaar met Freek. Hij ging nog even door. Wil hij soms corrector en/of redacteur bij deze krant worden? En toen kwam opeens zijn echtgenote Hella met haar viool op het podium en nam Tonny Eyk plaats achter de piano.

Er werden een paar ontroerende liederen gezongen over zijn moeder en over zijn vrouw. De zaal, die eerst krom had gelegen van het lachen, pinkte nu een traan weg.

En Hella kon bij de ode aan 'mijn inspiratiebron, mijn vrouw, mijn minnares' opeens niet meer viool spelen. "Ik heb het lied pas een keer gehoord, maar speelde nooit mee. Het raakt mij zo, dat ik er een beetje ondersteboven van ben..."

Een aantal aanwezigen haalde opgelucht adem. Jorritsma: "Heureusement was hij mild voor mij." En de president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg was even bang dat zijn (Franse) opvolging ter sprake zou worden gebracht. Het meest vrolijk was wel de grootmeesteres van de Koningin mr. Martine van Loon-Labouchere. Stel je voor dat Freek tekeer was gegaan tegen Maxima en het Koninklijk Huis. Dat gebeurde niet.

De Button-boss uit Enschede had buttons gemaakt van Freek, die iedereen droeg. Aan het einde werden ook hun nieuwste buttons uitgedeeld met een foto van de Koningin, Willem-Alexander, Maxima en Claus en de tekst 'Ik ben 'n fan van Oranje'. Freek deed de button op en ging de zaal weer in.

Daar liet Maison van den Boer zien hoe goed ze zijn in hun vak. Een rimpelloze service met de beste buffetten. De beste kwaliteit van de Pata Negra ham (5 J's) en de sherry's van Osborne en heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen van Otto Lenselink.

Grote ondernemers als mr. Cees van der Hoeven (Kon. Ahold) en ir. Karel Vuursteen van Heineken, Peter Legro (Transavia) raakten met elkaar aan de praat.

De oud-burgemeesters Schelto Patijn en Ed van Thijn lieten het zich goed smaken. De commissarissen van de Koningin Ed Nijpels en Jan Kamminga bespraken hun grote zorgen. Het werd een wonderschone namiddag met een briljante Freek.

En bij het verlaten van het pand kreeg iedereen nog een 'onthaastingspakketje' van Biodermal mee.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.