Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 7 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bod van ruim EUR1,1 miljard
voor tankopslag Vopak

door PAUL JANSEN

   
 

ROTTERDAM - Vopak heeft een bod gekregen voor de tankopslag-activiteiten. De potentiële koper is een niet nader genoemde buitenlandse partij. Deze biedt tussen de EUR1,1 en EUR1,2 miljard voor de kernactiviteit.

Dit bevestigen meerdere betrouwbare bronnen rond het Rotterdamse tankopslag- en chemische distributieconcern. Het bod betreft activiteiten met een omzet van een circa een half miljard euro. Vopak kent een totale omzet van EUR5,7 miljard (inclusief het onlangs gekochte Ellis & Everard).

De bieder is geen branchegenoot van Vopak, maar actief in een aanpalende markt. Het bod is recent uitgebracht, nadat eerder ook al belangstelling voor de tankopslag was getoond. Inmiddels is met de raad van bestuur van Vopak overleg gevoerd over een mogelijke overname van de divisie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Vopak heeft een bod gekregen voor de tankopslag-activiteiten. (Foto: ANP)
De Vopak-top, onder leiding van bestuursvoorzitter Ton Spoor, zou evenwel niet voelen voor een verkoop. "Mijn indruk is dat Spoor bang is dat hij zich niet meer kan bewijzen als de tankopslag wordt verkocht. Maar inhoudelijk heb ik nog geen sterk argument gehoord waarom Vopak niet zou verkopen", aldus een ingewijde. Bij Vopak was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ton Spoor. (Foto: Dijkstra b.v.)
De potentiële koper overweegt nu grootaandeelhouders van Vopak te mobiliseren om de druk op het concern op te voeren. De grootaandeelhouders zijn HAL (39% van de gewone aandelen), ING (10,2%), Delta Lloyd (8,7%), Van Lanschot-dochter Ducatus (5,7%), Rabobank (5,7%) en ABP-PGGM (5,7%). Vooralsnog gaat het om een vriendelijk bod. "De koper heeft nu geen zin in een harde opstelling, maar als ze eenderde van de aandelen achter zich krijgen, willen ze het harder gaan spelen", weet een bron.

De meeste grootaandeelhouders zouden wel voelen voor een verkoop van de divisie. Alleen HAL stelt zich terughoudend op. "Het schijnt dat Van der Vorm niet overloopt van enthousiasme", zegt een betrokkene. "Ik vraag me dus af of hij zelf plannen heeft met Vopak."

Martijn van der Vorm is naast bestuursvoorzitter van HAL tevens commissaris bij Vopak. De participatiemaatschappij breidde vorig jaar zijn belang in Vopak op opvallende wijze uit: niet alleen werden flink veel stukken bijgekocht, HAL kocht ook bij relatief hoge koersen stug door. Dat deed geruchten de kop opsteken als zou de vroegere scheepvaartgigant via Vopak willen terugkeren in de Rotterdamse haven.

Vopak is op afstand wereldmarktleider in de tankopslag met een marktaandeel van 23%. De nummer twee, het Duitse Oiltanking, heeft een marktaandeel van nog geen 10%. Vopak beschikt over een netwerk van 69 terminals in 26 landen. Bij de tankopslag-tak werken ruim 2600 mensen.

De tankopslag is de best renderende activiteit van Vopak. Bij de andere kernactiviteit, chemische distributie, ligt de brutomarge beduidend lager. Toch hebben de Rotterdammers in 1999, na de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren, vooral ingezet op groei van deze chemische distributiedivisie, van oorsprong een Pakhoed-activiteit. Verdere overnames in de tankopslag zullen namelijk op grote weerstand van mededingingsautoriteiten stuiten.

In het kader van die groeistrategie kocht Vopak eind vorig jaar voor ruim ƒ1,1 miljard het Britse Ellis & Everard. Daarmee voegde het concern EUR1,5 miljard aan omzet toe. In totaal wil Vopak de omzet in de chemische distributie in vijf jaar verdubbelen, zo kondigde Spoor na de totstandkoming van de fusie aan.

De nieuwe koers ging wel gepaard met een flinke ruzie in de bestuurskamer. Achtereenvolgens stapten de bestuursleden Roelof Hendriks en Rick Van Westenbrugge beiden van Van Ommeren, bij uitstek een tankopslagconcern op. "De heren konden het niet eens worden over de toekomst van de onderneming terwijl die toch heel duidelijk bij de vorming was vastgelegd in documenten", vertelde president-commissaris De Kat vorig jaar. De ruzie ging vooral om de strategie van de onderneming. Of de eerdere belangstelling voor een overname van de tankopslag daarbij een rol heeft gespeeld, blijft onduidelijk.

• De bieder op de Vopak-tankopslag overweegt grootaandeelhouders te mobiliseren om de Rotterdamse concerntop onder druk te zetten. FOTO: ANP TON SPOOR ... bewijzen ...




 


za 7 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.