AMSTERDAM - De Postbank gaat samen met het telecombedrijf Telfort vanaf eind volgende maand een half miljoen mobiele telefoontjes onder haar 7 miljoen girorekeninghouders uitdelen. Daarmee kan men binnenkort geld van zijn girorekening overmaken, het saldo opvragen en het beltegoed op zijn prepaidkaart opwaarderen. Op termijn zouden er ook effectentransacties mee kunnen worden doorgegeven.
Het mobieltje wordt verstrekt als cadeautje tijdens de eerstvolgende spaaractie van de bank. Tot nu toe kregen de klanten als zij bijvoorbeeld tijdens zo'n actie een bedrag van minimaal 1.000 naar een spaarrekening van de Postbank overmaakten een sporttas, badlaken of rugzak.
Dit keer wordt gevraagd hetzelfde minimumbedrag over te maken, maar de 'premium' mag wat de bank betreft nu dus duidelijk wat meer kosten. Maar 'op is op', wie zich na de binnenkort te verwachten mailing het eerst aanmeldt, maakt de meest kans zo'n gratis mobieltje te krijgen toegestuurd.

|
Ton aan de stegge (Links) en Ludo wijngaarden.
|
Postbank-directievoorzitter Ludo Wijngaarden ziet enorme kansen voor het bankieren via het mobieltje. Binnen drie à vier jaar zou de nieuwe vorm van dienstverlening, die nu nog via het vrij trage wap gaat maar in de toekomst ook mogelijk moet worden via het snellere gprs, winstgevend moeten zijn, stelt hij.
Hoeveel geld er precies met het project gemoeid is, willen beide partijen niet zeggen. Maar Telfort-president Ton aan de Stegge zegt van bedragen van een paar honderd miljoen gulden 'niet te schrikken'. In totaal zijn er bij beide partijen meer dan duizend man bij het het nieuwe project betrokken.
Dat Telfort en Postbank pas nu de komst van deze vorm van mobiel bankieren aankondigen komt volgens Wijngaarden door de zeer gedegen voorbereidingsperiode.
"Wij hebben altijd gezegd dat als we met zo'n dienst zouden komen, het erg simpel en gemakkelijk voor de klant zou moeten zijn. Dat kost tijd. We wilden niet met veel fanfare iets aankondigen zonder dat we al iets konden laten zien. Dat kunnen we nu wel", zegt Aan de Stegge. KPN en ABN Amro kondigden vorig jaar al een soortgelijke dienst aan. Dat project, Money Planet, werd drie weken geleden echter afgeblazen "omdat het vereiste minimumrendement op het geïnvesteerd eigen vermogen niet haalbaar was".
Telfort neemt, naast de levering van de (Siemens-)mobieltjes, de benodigde netwerk-infrastructuur, de kennis op het gebied van mobiele datacommunicatie en de klantenservice voor zijn rekening.
Hoe de 1,2 miljoen gebruikers van Girotel van de Postbank op de nieuwe service zullen reageren, is nog een open vraag. "Daarover beraden we ons nog", zegt Wijngaarden. Voor Girotel moet immers worden betaald, terwijl het overboeken via het mobieltje op de telefoonkosten na (zo'n 15 cent per transactie) verder gratis is.
Siemens toonde zich gisteren erg gelukkig met de mega-levering aan Telfort en Postbank. Gesproken werd van de 'grootste Nederlandse gsm-order' uit haar geschiedenis. Op de mobieltjes zit overigens wel een zgn. sim-lock. Dat houdt in, dat de toestellen alleen werken met een chip van Telfort. TON AAN DE STEGGE (l) en LUDO WIJNGAARDEN ... binnen vier jaar winstgevend ... FOTO: RICHARD MOUW