Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 7 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koreaanse LG Electronics
zet Philips in wachtkamer

door BERNARD VOGELSANG

   
 

SEOEL - De nieuwe Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee zei afgelopen november dat zijn concern mogelijk de krachten gaat bundelen met het Zuid-Koreaanse LG Electronics bij de productie van mobiele telefoons, hetgeen de derde joint venture tussen Philips en LG zou opleveren. Doordat de mobiele telefonietak van Philips matig presteert, heeft het Nederlandse concern alle belang bij samenwerking met de Koreanen op dit terrein. Maar LG-topman Ki Song Cho houdt de boot voorlopig af.

"We moeten eerst zien of de joint venture op het gebied van beeldbuizen zowel Philips als LG voldoende vertrouwen oplevert om de banden verder aan te halen", stelt Cho, evenals de duizenden andere medewerkers op het LG-hoofdkantoor getooid met een identiteitskaart met pasfoto om de nek. "Het is dus niet waarschijnlijk dat we de komende maanden al nieuwe joint ventures met Philips aangaan."

LG (eerder voluit 'Lucky Goldstar' genaamd) en Philips zijn de afgelopen twee jaar steeds nauwer gaan samenwerken. In het hoofdkantoor is zelfs de reputatie van het oude Philips-bolwerk Eindhoven wijd verbreid. "Ik moet er binnenkort naar toe", vertelt een medewerker van topman Cho in de lift naar de zestiende verdieping. "Dat is een hele saaie stad."

Beide concerns begonnen in de zomer van 1999 een joint venture op het gebied van platte beeldschermen. Mede door het succes van dit samenwerkingsverband besloten LG en Philips eind vorig jaar ook samen een dochteronderneming op te richten voor de productie van conventionele beeldbuizen.

LG-topman Ki Song Cho wordt als chief sales officer een van de kopstukken van deze tweede joint venture, die over twee maanden onder de naam 'LG.Philips display' van start gaat. In zijn kantoor vertelt hij met spanning uit te zien naar zijn nieuwe baan bij de gezamenlijke onderneming, met een verwachte omzet van $6 miljard het grootste samenwerkingsverband ooit in de consumentenelektronica.

Of de joint venture een succes wordt, hangt af van in hoeverre Philips en LG de synergie van het samenwerkingsverband weten te benutten. Beide ondernemingen gaan er van uit dat LG Philips display de komende twee jaar circa $200 tot $300 miljoen aan kostenbesparingen zal opleveren.

Volgens Cho is het welslagen van de onderneming ook cruciaal voor eventueel toekomstige samenwerkingsverbanden met Philips bijvoorbeeld op het gebied van mobieltjes. Een verliesgevende Boonstra-erfenis, waarvan verkoop niet langer wordt uitgesloten.

Maar volgens Cho is het voor LG zeker tot 1 juni te vroeg voor een joint venture op het gebied van mobiele telefonie met Philips. "LG.Philips display wordt een belangrijke test of we samen met de Nederlanders in staat zijn het beste van twee werelden te verkrijgen. We dienen dan ook eerst te bekijken of het beide partijen voldoende vertrouwen oplevert om de samenwerking verder uit te bouwen. U zult dus vermoedelijk nog een tijdje moeten wachten voordat we weer een nieuwe joint venture met Philips afsluiten."

Hoewel LG op sommige gebieden nauw samenwerkt met Philips, willen de Koreanen de komende jaren ook sterk gaan groeien in Nederland, de oorspronkelijke thuismarkt van de in Amsterdam gevestigde multinational. LG bezet momenteel in ons land op de markt van de consumentenelektronica nog de tiende plaats. Binnen twee jaar wil het concern de top-5 zijn binnengedrongen. Om dat te bereiken, zal de omzet volgend jaar moeten zijn verdubbeld tot circa ƒ200 miljoen.

Cho denkt niet dat Philips de groei-ambities in Nederland van LG zal opvatten als een aanval op zijn thuismarkt. "Philips vat heel Europa op als zijn thuismarkt. Maar die markt is groot genoeg voor ons beiden. We kunnen dus heel goed naast elkaar bestaan." Koreanen kijken eerst kat uit de boom met LG.Philips display. FOTO: ....




 


za 7 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.