Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 7 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Mkz houdt 38.000 mensen thuis

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Op dit moment zitten als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis ruim 38.000 mensen thuis. Dat komt neer op een half procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. Inmiddels hebben 2368 bedrijven arbeidstijdverkorting voor hun personeel aangevraagd. Personeel van slachterijen, transporteurs en bedrijven in de landbouwsector zit zonder werk in verband met het vervoersverbod voor vee.

De massale inentingsoperatie op de Noord-Veluwe verloopt voorspoedig, zo meldt het ministerie van Landbouw. Het enten van de 115.000 evenhoevige dieren in de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn zal morgen klaar zijn.

De Dierenbescherming heeft gisteren vergeefs gevraagd om het oormerken van de gevaccineerde dieren snel te stoppen. De president van de Haagse rechtbank zal daar pas volgende week donderdag een uitspraak over doen in kort geding. Dan is de inentingsoperatie al achter de rug.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x454, 54kb)
Infografiek MKZ-compartimenten in Nederland. (Foto: ANP)
De Dierenbescherming wilde voorkomen dat ingeënte dieren een gaatje in het oor wordt geprikt. De inentingsploegen perforeren de oren van de gevaccineerde dieren om ze van niet-gevaccineerde dieren te kunnen onderscheiden. Volgens de Dierenbescherming leidt het prikken echter tot bloederige taferelen.

De kans dat de kuddes zeldzame schapen en runderen in het afgesloten gebied mogen blijven leven is nihil, zo meldt de vereniging Natuurmonumenten na een gesprek met Landbouw.

De kudde van 140 Schoonebeker schapen op de Tongerense heide zijn ingeënt en zullen worden geruimd. Volgens Natuurmonumenten is er ook geen hoop meer voor een kudde van 296 zeldzame Veluwse heideschapen ten westen van Heerde, drie kuddes Schotse hooglanders en veertien Galloways (runderen) bij Deventer. "Een enorme klap voor de zeldzame rassen", aldus een teleurgestelde vereniging.

Toerisme

Het toerisme wordt hard geraakt door de mkz-crisis. Met het paasweekend voor de boeg ziet het ernaar uit dat vooral Duitsers en Belgen wegblijven. Ook regent het annuleringen van bezoekers uit de Verenigde Staten, naar schatting nu al tussen de 20 en 30 procent. Normaal gesproken komen in dit weekend zo'n 950.000 buitenlandse bezoekers naar ons land.

Van de 1200 boerderijcampings die bij de Stichting Vrije Recreatie (SVR) zijn aangesloten, houdt 40 procent het erf hermetisch afgesloten voor toeristen uit angst voor een mkz-besmetting.

Het ChristenUnie-Kamerlid Stellingwerf wil samen met de Consumentenbond en de supermarkten een grote solidariteitsactie onder burgers opzetten om het rundvlees van de in het afgeschermde mkz-gebied wonende boeren af te nemen.

Volgens Stellingwerf moeten de 54.000 runderen uit het getroffen gebied namelijk op korte termijn worden afgemaakt en vernietigd indien blijkt dat er geen interesse is voor het vlees.

Minister Brinkhorst (Landbouw) beslist volgende week over het lot van de runderen. Varkens, geiten en schapen in het getroffen gebied worden sowieso binnen twee weken afgemaakt en vernietigd. Voor runderen wordt wellicht een uitzondering gemaakt omdat het mkz-virus op vlees van deze dieren beneden een bepaalde zuurgraad niet in leven kan blijven.

Dierenartsen en houders van dieren zijn binnenkort verplicht om bij bepaalde ziekteverschijnselen bij dieren de overheid hierover te informeren. Wie dit niet doet, loopt het risico een straf te krijgen van maximaal zes jaar of een geldboete van maximaal ƒ100.000. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.




 


za 7 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.