Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 4 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zuid-Koreaan Un Yong Kim
aast op voorzitterschap IOC

door Frank Woestenburg

   
 

MONTE CARLO - In gevechtshouding liet Un Yong Kim zich gisteren op het zonneterras van een hotel in Monte Carlo door een handvol fotografen op de gevoelige plaat zetten.

De 70-jarige Zuid-Koreaan wil graag overkomen als de vitale, sprankelende beschermheer van de olympische beweging, maar met zijn aandeel in het corruptieschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen van 2002 aan Salt Lake City berokkende hij de internationale sportkoepel twee jaar geleden flinke schade. Het weerhield Un Yong Kim er niet van zich officieel te presenteren als kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Olympisch Comité. Alles klaarblijkelijk onder het motto 'vergeven en vergeten'.

Zonder een spier van zijn gezicht te vertrekken gaf Un Yong Kim op de tiende verdieping van een luxueus hotel in Monte Carlo antwoord op de lastige vragen, die hij vanzelfsprekend wel had verwacht. In tamelijk gebrekkig Engels en zo kort mogelijk, dat wel. Het IOC mag dan wel openheid voorstaan, maar dan vooral als het haar én haar leden uitkomt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De Zuid-Koreaan Un Yong Kim. (Foto: AP)
Un Yong Kim, tevens voorzitter van de internationale taekwondofederatie, ontving twee jaar geleden van de onderzoekscommissie van het IOC een ernstige waarschuwing vanwege zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal. Zelf meent Kim dat de smet op zijn palmares niet van invloed zal zijn op zijn kansen om de Spanjaard Juan Antonio Samaranch na een regeerperiode van 21 jaar op te volgen als hoogste sportbaas. Velen zullen daar anders over denken. Juist in een tijd dat de rust rond het IOC weer enigszins is teruggekeerd zou een eventuele uitverkiezing van Kim de geloofwaardigheid van de internationale sportkoepel bepaald geen goed doen. "Ik heb mijn leven gewijd aan de sport en aan de olympische beweging. Al dertig jaar ben ik actief als internationaal sportbestuurder. Het is aan de andere IOC-leden om op 16 juli mijn staat van dienst af te wegen tegen zo'n waarschuwinkje", bagatelliseerde Kim zijn rol in het omkoopschandaal.

Bij de grote schoonmaak van twee jaar geleden, waarbij negen leden geroyeerd werden of uit eigen beweging opstapten, behoorde Un Yong Kim tot de negen andere IOC-leden die er vanaf kwamen met een waarschuwing wegens 'laakbaar gedrag'. Uit onderzoek was gebleken dat het bidcomité voor de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City zijn zoon, John Kim, aan een baan had geholpen bij het Amerikaanse communicatiebedrijf Keystone. Bovendien werd op z'n minst een flink deel van diens salaris door SLOC betaald. Een van de andere beschuldigingen aan Un Yong Kim was dat hij in de loop der jaren tal van pianoconcerten had geregeld voor zijn dochter Hae-Jung Kim. Zo had een recital plaats in Salt Lake City, waarvoor Tom Welch (de voormalige voorzitter van het bidcomité) veel entreebewijzen zou hebben gekocht. Kim, op dat moment nog één van de vice-voorzitters van het IOC, sprak indertijd de suggestie uit dat alle beschuldigingen onderdeel waren van een politiek complot tegen hem. De Canadees Dick Pound was destijds voorzitter van de IOC-onderzoekscommissie, waar verder ook de Belg Jacques Rogge en de Hongaar Pal Schmitt deel van uitmaakten. Dat drietal is nu net als Un Yong Kim in de race om de achtste IOC-voorzitter in de geschiedenis te worden.

Waar Kim twee jaar geleden nog strijdlustige kreten liet horen ("Als de tijd rijp is, sla ik terug"), was hij gisteren weer de diplomaat zoals de meesten hem kennen. Over de kandidatuur van de vier andere IOC-leden wenste hij zich niet uit te spreken ("Ik praat alleen over mezelf") en de gewekte suggestie dat hij te oud zou zijn om een baan als IOC-voorzitter te aanvaarden, wuifde hij achteloos weg. "Voorzitter Samaranch is 81 jaar, ik ben net zeventig geworden en, zoals u ziet, nog kerngezond. Anders zou ik ook niet zo actief kunnen zijn in de sportwereld", aldus Kim, die met afstand de oudste kandidaat is.

Met aanzienlijk meer enthousiasme sprak Kim gisteren over de inhoud van zijn geloofsbrieven. Zo meent hij dat de olympische beweging terug moet naar de oorsprong. Volgens hem zijn de Spelen inmiddels verworden tot een groot, commercieel circus. "Vanwege de economische belangen zijn wedstrijdschema's aangepast, regels veranderd en is doping bijna gemeengoed geworden. De oorspronkelijke doelstelling van de olympische beweging, namelijk het bewerkstelligen van vrede en de educatie van de jeugd, is hierdoor op de achtergrond geraakt. We kunnen niet meer terug naar de negentiende eeuw, maar we moeten wel onze olympische idealen blijven koesteren. De olympische hymne moet het geluid van de commercie weer gaan overstemmen", zo schrijft hij in zijn programma.

Opvallend is verder dat Kim ernaar streeft dat alle IOC-leden weer in staat moeten worden gesteld om kandidaat-steden voor de organisatie van de Spelen hoogstpersoonlijk te bezoeken. Dat voorrecht werd, na het corruptieschandaal, juist toegewezen aan een klein, exclusief gezelschap (van hoogstens 15 mensen). Hierdoor zou het voor steden moeilijker worden om de organisatie van de Spelen te kopen. Kim: "Ik heb veel steden mogen bezoeken, maar dat geldt niet voor alle IOC-leden, terwijl ook zij uiteindelijk hun stem op een stad dienen uit te brengen. Ik vind dan ook dat zij de steden moeten bezoeken, zij het op kosten van het IOC zelf."

Het voorstel zal zonder twijfel bij veel leden in goede aarde vallen. Kim Un Yong, een voormalige afgezant van de Verenigde Naties, staat bekend als een politiek dier met veel internationale contacten. Lobbyen is zijn tweede natuur. Dit keer weet hij zich met handen en voeten gebonden aan de afgelopen maandag genomen besluiten van de ethische commissie van het IOC om de campagnes eerlijk en bovenal sober te laten verlopen. Met het corruptieschandaal nog vers in het achterhoofd wil men alle schijn van corruptie en belangenverstrengeling voorkomen. Zo mogen de kandidaten geen etentjes organiseren voor andere IOC-leden, geen feestjes houden en geen geschenken uitdelen. Kim reageert ietwat schamper op de nieuwe regelgeving: "Maar ik zal me vanzelfsprekend aan alle regels houden."




 


wo 4 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.