AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon zal een flink stuk van de waarde verliezen als het stroomnet niet volledig verkocht mag worden, zoals de Tweede Kamer gisteren heeft besloten. "Zonder de netten worden wij minder interessant, en in geld uitgedrukt minder waard. Dan kunnen meer partijen ons kopen", aldus Nuon-topman Tob Swelheim gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
Volgens Swelheim zal het voor Nuon nu moeilijker zijn om een gelijkwaardige partner te vinden. "Op het Europese vasteland zijn de energiebedrijven zowel leverancier als eigenaar van het netbedrijf", zegt financieel directeur Henk Visser. "Als je die twee splitst, krijg je een ander profiel. Dan daalt de waarde van de onderneming. Met hoeveel is echter moeilijk te zeggen."
Het liefst wil Nuon fuseren met een Europees bedrijf. "Iedereen praat nu met iedereen. We zoeken een partij die qua omvang en waarde op ons lijkt", aldus Swelheim. Met de Nederlandse concurrent Essent mag Nuon in ieder geval niet trouwen van mededingingsautoriteit NMa. Een combinatie van beide stroomreuzen zou voor de Nederlandse markt te groot worden. Ook een beursnotering is nog altijd een optie, zo liet Swelheim gisteren weten.
De Nuon-top bekeek het debat dat de Tweede Kamer gisteren voerde over privatisering van de stroomnetten met argusogen. Van de Kamer mogen netwerken van lokale stroombedrijven niet worden verkocht aan commerciële energiebedrijven. Ze blijven juridisch in handen van de overheid, terwijl vanaf 2002 slechts economische minderheidsdeelnemingen beschikbaar zijn voor private partijen.
Als een meerderheid van de stroomnetten niet geliberaliseerd mag worden, vreest Swelheim dat na de productiesector ook de Nederlandse distributiebedrijven van energie in buitenlandse handen zullen komen.
De gedeeltelijke liberalisering van de stroommarkt heeft Nuon vorig jaar geen windeieren gelegd. De stroomgigant behaalde een nettowinst, voor bijzondere baten en lasten, van 722 miljoen. Dat is een stijging van 20%. Het bedrijfsresultaat nam 4% toe tot 932 miljoen. De omzet steeg 13% tot bijna 8,2 miljard. Dat was mede het gevolg van overnames.
Nuon mikt naast Nederland ook op de Duitse en Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft daarvoor een oorlogskas van 8,6 miljard. Vorige maand werd voor 1 miljard een groot privaat Amerikaans waterbedrijf gekocht. Ook in Duitsland heeft Nuon bedrijven op het oog. In totaal bedient Nuon nu zo'n 3,3 miljoen stroom-, gas- en waterklanten. "Dat moet verdubbelen", vindt Swelheim. Nuon ziet vooral water als het product van de toekomst. De watermarkt is wereldwijd zo'n $300 miljard waard.
Swelheim maakte gisteren tevens bekend dat de voormalige staatsmonopolist haar leven gaat beteren. Klanten die minutenlang in de wachtstand worden gezet of onwetende medewerkers aan de lijn krijgen, zullen in de toekomst zo goed mogelijk te woord worden gestaan. Door het samenvoegen van zeven verschillende klantsystemen is volgens Swelheim "ruis" ontstaan in de relatie met de afnemers. "Je moet zo communiceren dat de klanten niet bellen."
Swelheim erkent dat de klant na een lange wachttijd vaak een "ongetrainde medewerker aan de lijn krijgt die niet kan helpen." "Hoewel dit natuurlijk niet zo hoort, is dit typerend voor de overgang van monopolie naar een geliberaliseerd energiebedrijf", zegt hij. Het is voor Nuon van groot belang om de Nederlandse huishoudens te vriend te houden, omdat de consument vanaf 2004 vrij is om stroom te kopen bij wie hij wil.
Nuon is ontstaan uit meerdere energiebedrijven. Vooral de integratie van verschillende it-systemen verliep tot nu toe niet bepaald vlekkeloos. Mede daarom heeft Nuon in totaal 1,4 miljard gereserveerd voor allerlei herstructureringen om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.