DELFT - Werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden of wegens psychische redenen ziek worden, kunnen in de nabije toekomst fluiten naar een wao-uitkering. Althans, als het aan de ondernemersorganisatie MKB-Nederland ligt. Langdurig zieke werknemers moeten bovendien worden gekort op hun inkomen.
In ruil daarvoor kunnen de wao-uitkeringen voor echte, definitief arbeidsongeschikten omhoog. Dat kan al als drie of zes maanden na de eerste ziekmelding blijkt dat de betrokken werknemer nooit meer aan de slag kan.
Dat stelt MKB in een gisteren gepresenteerde nota voor aan de commissie-Donner, die zich in opdracht van het kabinet buigt over een nieuw wao-stelsel. Deze commissie is al een eind op streek. Kern van het naderende advies is dat de toetreding tot de wao drastisch wordt beperkt en dat de uitkering voor werkelijk arbeidsongeschikten omhoog gaat.
Wat dat betreft, sluit de oproep van MKB aan op de vorderingen van Donner. Maar binnen de commissie woedt nog een discussie over de vraag wat er met gedeeltelijk arbeidsongeschikten moet gebeuren. Een deel van de commissie wil het inkomen van deze personen blijven aanvullen met een gedeeltelijke wao-uitkering, terwijl een andere geleding vindt dat dit niet meer moet gebeuren. Ook is een aantal details van het wao-plan nog niet geheel uitgewerkt.
Voor MKB-Nederland is zonneklaar dat financiële prikkels noodzakelijk zijn om de toestroom tot de wao wezenlijk te verminderen. "Als de deur goed op slot zit, mogen echte arbeidsongeschikten een redelijke uitkering krijgen", aldus MKB-voorzitter Hans de Boer, zonder zich te willen vastpinnen op een percentage.
Naast het 'slot op de deur' wil MKB af van de aanvulling tot 100% die zieke werknemers in het eerste jaar op hun inkomen krijgen van de baas. Wettelijk gezien hebben zieke werknemers recht op 70%, maar in vrijwel alle cao's wordt het inkomen aangevuld. MKB stelt een afbouw voor naar 90% bij drie maanden ziekte, 80% na een half jaar en 70% na negen maanden. Na een jaar ziekte gaat de wao-uitkering in, die in de meeste cao's wordt aangevuld. Ook hier wil MKB een einde aan maken.
De Boer beseft dat de werkgevers zelf in het verleden in cao-onderhandelingen akkoord zijn gegaan met de aanvullingen. "Maar nu melden al onze grote branche-organisaties dat ze er van af willen. Dus moeten wij als koepel wel dit signaal afgeven."
Verder stelt MKB een groot aantal verbeteringen voor in de verhouding tussen werkgevers, arbodiensten, uitkeringsinstanties en reïntegratiebedrijven. Ook zouden straffen moeten worden uitgedeeld aan werkgevers en werknemers die niet meewerken aan reïntegratieplannen. Voor werknemers zou dat in het uiterste geval tot ontslag kunnen leiden, aldus MKB.