AMSTERDAM - Op het Damrak was de stemming gisteren fors in mineur. Een nieuwe val op Wall Street zowel maandag als in de eerste handelsuren van gisteren zorgde voor een ijzig sentiment. Vooral de TMT-fondsen moesten het ontgelden, aangewakkerd door de cijfermalaise van UPC en vooral slecht nieuws van Amerikaanse branchegenoten. De AEX-index sloot 3,3% lager op 539,78 punten.
Binnen Europa liep Amsterdam met dat zwakke resultaat redelijk in de maat, al marcheerde de beurs lange tijd een ietsiepietsie voor de muziek uit. De verliezen bij de andere Europese beurzen die later sluiten stapelden zich evenwel op. Frankfurt verloor 3,8%, terwijl Parijs en Londen respectievelijk 4% en 2,8% terug moesten.
Toch lieten de koersdalingen zich op het eerste gezicht moeilijk verklaren. Op macro-economisch gebied zijn de signalen namelijk niet onverdeeld slecht. Weliswaar hikt de markt aan tegen de aarzeling van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verlagen, maar deze lijkt na de aandrang van het IMF nu echt een stap dichterbij.
Daarnaast kon het laatste cijfer van de NAPM de index van inkoopmanagers in de VS maandag worden gezien als een signaal dat het ergste leed daar geleden is. De NAPM steeg namelijk voor de tweede achtereenvolgende maand, van 41,9 naar 43,1.
Hoewel dit nog duidelijk onder de 50 ligt (een getal daarboven duidt pas op een verbetering), zag Stroeve gisteren de eerste zonnestralen doorbreken. Volgens de effectenbank duidt het cijfer er op, samen met het gestegen consumentenvertrouwen, dat een herstel van de Amerikaanse economie zich in de tweede helft van 2001 daadwerkelijk aandient.
Waarom dan toch duikelende koersen? Beleggers schrokken klaarblijkelijk van de elf(!) winstwaarschuwingen, die maandag nabeurs door Amerikaanse bedrijven waren gegeven, overwegend in de ICT-sector. Deze nieuwe golf voorspelt weinig goeds voor de naderende reeks eerste kwartaalcijfers, waarvoor vorige week vrijdag de boeken werden gesloten. En dan kunnen de vooruitzichten voor het derde en vierde kwartaal hoopgevend zijn, er moet nog even met het eerste kwartaal worden afgerekend. En dat doet waarschijnlijk pijn.
In eigen land had Seagull daar bijvoorbeeld last van, om maar eens bij de kleintjes te beginnen. Nadat de winstwaarschuwing maandag al tot een afstraffing had geleid met een koersval van 35%, kwam daar gisteren nog eens een buiteling van 13% op EUR5,35 overheen. Van analisten kreeg Seagull een serie downgradings aan de broek, met koersdoelen tussen de EUR7 en EUR9.
Onder de grote jongens was de pijn niet veel minder. Bovendien strooide het Centraal Bureau voor de Statistiek nog even zout in de wonden door te rapporteren dat de AEX-index in het eerste kwartaal met 11% is gedaald historisch gezien in dit kwartaal nog nooit vertoond sinds de introductie van de index in 1952.
Mede verantwoordelijk daarvoor is UPC. Het kabelconcern werd daags na de presentatie van het megaverlies nog eens 5,8% goedkoper op EUR6,36. Vergeleken bij de afstraffing voor Versatel was dat peanuts, maar gezien de absolute rampkoers die het kabelconcern al had is de hernieuwde val toch een prestatie op zich.
Over Versatel gesproken: de afranseling van 23,2% op EUR4,28 'hallo, bent u daar nog?', zou een goede bekende zeggen werd toegeschreven aan de groeiende twijfels over de overlevingskansen van een dergelijk telecomfonds, al leek gisteren sprake van regelrechte paniek. Ook kabelaar KPNQwest moest een dreun incasseren van 13,2% op EUR10,05. KPN wist de schade te beperken met een verlies van 3,3% op EUR10,92.
Onder de hoofdfondsen wist alleen Wolters Kluwer de voeten droog te houden met een plusje van 1% op EUR28,77. Voor het overige kleurden de fondsen dieprood. Een greep uit het rijtje: ASML (-7,1%), Getronics (-8,2%), Aegon (-7%) en Philips (-7,1%).
In de Midkap viel er evenmin veel te lachen. CMG (-17,1%) spande hier de kroon, op de voet gevolgd door BE Semiconductor (-10%) en ASMI (-8,4%). Vedior (-1,7%) schaarde zich opnieuw onder de dalers nadat de uitzender de schuldenlast via een emissie wil terugdringen.
Lokaal bleek Blydenstein-Willink een opvallende winnaar. Waar de textielfabrikant maandenlang op de beurs verpieterde, klom de koers zowaar met 6,4% naar EUR5 bij een ongekend hoge omzet van ruim 28.000 stukken (dubbelgeteld). Directeur Ad Verkuyten zei gisteren in een toelichting op de jaarcijfers dan ook de beursnotering te willen 'heroverwegen'. Menig beleggers rook duidelijk een leuke overnamepremie en besloot in te stappen.
Een andere 'laagvlieger', Begaclaim, leverde 6% in op EUR2,82. Vandaag doet de rechter uitspraak of Joep van den Nieuwenhuyzen en Begemann recht hebben op 1,2 miljard schadevergoeding van de Nederlandse staat. Die uitslag zal echter een voorlopige zijn; het staat bij voorbaat vast dat de verliezende partij in hoger beroep zal gaan.