Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 4 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Levensverwachting
Nederlandse
vrouw daalt

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen worden niet meer het oudste in Europa. Liepen zij 15 jaar geleden nog vrijwel op kop qua leeftijd, anno 2001 zijn zij naar de middenmoot gezakt. Dat blijkt uit het onderzoek Lang leve Nederland van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat deze week verschijnt.

Volgens het onderzoek is roken een van de grote boosdoeners inzake het stagneren van de groei van de gemiddelde levensverwachting.

"Als je gaat kijken waaraan de vrouwen in Nederland relatief vaak overlijden, kom je uit bij vier oorzaken", legt RIVM-onderzoeker P. Kramers uit: "borstkanker, longkanker, chronische longziektes en darmkanker. Voor twee van de vier, longkanker en longziektes, is roken een hoofdoorzaak."

Wie naar de rookcijfers zelf kijkt, komt te weten dat het percentage rokende vrouwen in Nederland een van de hoogste is in Europa: iets meer dan 31 procent. In Portugal bijvoorbeeld ligt het percentage daarentegen op ruim minder dan 10 procent.

Waarom de vrouwen in Nederland zoveel roken, is niet bekend. Volgens de heer G. Zeeman, hoofd campagnes van de stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO), heeft het vooral te maken met de emancipatie van de vrouw. "Vanaf de jaren '50 is een gestage stijging gezien van het aantal vrouwen dat rookt." Vaak al op jonge leeftijd, op het schoolplein met een aantal meiden.

Dat meer vrouwen zijn gaan werken heeft volgens hem niets met rookgedrag te maken. "In Nederland zijn minder vrouwen werkzaam in betaalde banen dan in omringende landen." Culturele rolpatronen spelen daarentegen wel een rol, evenals de mate waarin een ontmoedigingsbeleid door de overheid wordt gevoerd, aldus Zeeman.




 


wo 4 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.