HEERLEN/EMST - De 47-jarige bruidegom Peter E. uit Heerlen is door de politie ontmaskerd als een ordinaire beroepsoplichter. De man trad afgelopen weekeinde als een ware vorst in het huwelijk met Marita G. Maar hij blijkt zijn rekeningen niet te kunnen betalen omdat hij geen rooie cent bezit en alleen maar schulden heeft.
Politiezegsman Bert Boosten spreekt van een trieste zaak, temeer omdat de bruid totaal niet wist wat voor vlees zij in de kuip had. Zij is na de arrestatie van haar kersverse echtgenoot volledig ingestort. De 38-jarige vrouw zag haar droom als een zeepbel uiteenspatten en heeft direct ontbinding van het huwelijk gevraagd.
"Ik ben compleet geruïneerd", aldus Marita G. gisteren in snikken uitbarstend. "Een grote doffe ellende. Ik heb zelfs geen geld meer om eten voor mijn vier kinderen te kopen. Ik hield zoveel van die man. Het is al de tweede keer dat ik ben belazerd. Maar dit komt nooit meer goed." De Limburgse heeft zelf ook aangifte bij de politie gedaan. Ze kende E. sinds augustus vorig jaar. "Het was liefde op het eerste gezicht."
Peter E. bestelde de trouwringen, de bruidsjapon en alles wat maar bij een huwelijk komt kijken op rekening. Met allerlei smoesjes wist hij het vertrouwen van de leveranciers te winnen. De schade wordt voorzichtig geschat op zo'n halve ton.
Inmiddels hebben tien gedupeerden, waaronder de bruidsfotograaf, de bloemist, de muziekband, de juwelier, de cateraar, de hotelier en het taxibedrijf aangifte gedaan. Zij vrezen dat zij stuk voor stuk naar hun centen kunnen fluiten. Maar de politie verwacht dat de wachtlijst met slachtoffers nog danig zal groeien. Volgens de zegsman is Peter E. al vaker veroordeeld wegens oplichting.
De kerkelijke inzegening vond afgelopen vrijdag plaats in kasteel Canneburg in Vaassen bij Apeldoorn. Het bruidspaar werd in een limousine van Heerlen naar Vaassen gereden. E. bestelde ook taxi's voor de gasten. Het huwelijksfeest met zo'n 50 genodigden werd uitbundig gevierd in partycentrum Schaveren te Emst.
Directeur Eric van der Schoot van het partycentrum is voor vele duizenden guldens het schip in te gaan. "Het was keigezellig", zegt hij. "Ze hebben hier allemaal een koningsmaal genuttigd. Vrijdag nog werd ik gebeld door een bloemist uit Limburg dat het bruidsboeket niet was opgehaald. Even later door een juwelier die argwaan had gekregen. Mijn zesde zintuig zei me, komt dat nog wel goed? Peter E. vertelde me dat hij een hotel in Oostenrijk bezat en dat hij ernstig ziek is. Hij had nog maar een half jaar te leven. Je gelooft zo'n man. Maar de muzikanten waren ook niet betaald, terwijl dat wel de afspraak was. Hij zou de volgende dag komen betalen. Mooi niet. Zijn creditcard, die hij achterliet, was helemaal leeg."
Van der Schoot wist afgelopen weekeinde de bruidegom in het hotel bij zijn kladden te grijpen en belde de politie. "We staan machteloos", vervolgt hij. "De toeristen blijven massaal weg in verband met de mkz. Dit kan er nog wel bij. We hebben het hier al hard te halen."
In een bruidsmodezaak in Heerlen zocht Peter E. de allerduurste jurk uit. "Hij vertelde dat hij aan de ziekte van Hotchkin leed. Dat hij in sint Raphaël in Zuid-Frankrijk woonde, maar nu naar Nederland kwam omdat hier betere artsen werken. Zijn geld was vanuit Frankrijk naar zijn bankrekening hier overgemaakt. Althans, dat zei hij. Zijn trouwkaart liet hij achter. Achteraf klopt zijn verhaal voor geen meter. De jurk heb ik ook niet meegegeven. Hij wilde zijn paspoort niet achterlaten. Maar ik was er bijna ingetuind."
A. Berends, die de videoreportage van de bruiloft maakte, is woedend. "Hij heeft iedereen opgelicht", zegt hij. "Er is niemand die ook maar een kwartje heeft ontvangen."
Het gedupeerde bruidje Marita G.: "Het was zo'n geweldige bruiloft. Alles komt goed, zei Peter altijd. Ik krijg nu allemaal schuldeisers aan de deur. Het is een groot drama. Ik heb zelfs geen fiets meer. Alles wat maar enige waarde heeft, is door hem verkocht. Ik was echt in de zevende hemel. Het leek zo'n geweldige man. Ik geloofde hem, ik vertrouwde hem. Zo lief, zo zorgzaam voor de kinderen. Hij vertelde zelfs dat hij een zoontje had die eerder was overleden. Nu blijkt dat hij nooit een zoon heeft gehad. Ik blijf achter met zo'n 50.000 gulden schuld, maar ik moet voor mijn kinderen met 1700 gulden per maand rondkomen. Dit komt nooit meer goed." •
De bruid en haar bruidegom, die haar achterliet met een schuld van 50.000 gulden. FOTO:MARTIN HOLLERING