Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 4 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onschuldigen dupe
sms-bombardement

door Gijsbert Termaat

   
 

AMSTERDAM - Het sms-bombardement dat de Amsterdamse politie sinds vorige week uitstort over gestolen mobiele telefoons, blijkt in veel gevallen de verkeerde personen te treffen. Ook de eigenaren van een gsm-telefoon die zich van geen kwaad bewust zijn, krijgen om de twee minuten het politiebericht dat hun toestel gestolen is. Het maakt het gebruik van de telefoon zeer onhandig en vreselijk irritant.

De oorzaak van de fout ligt bij de politie. Doordat veel mensen na aangifte van een gestolen telefoon gewoon hun eigen 06-nummer houden, krijgen zij op hun nieuw gekochte mobieltje toch de politieboodschappen.

"Het is een fout van ons," geeft politiewoordvoerder Cees Rameau toe. "We gebruiken de 06-nummers van de gestolen telefoons om de boodschappen naar toe te sturen. Maar veel mensen hebben hun nummer op visitekaartjes staan en nemen dat nummer daarom mee naar hun nieuwe telefoon. Dan krijgen ze dus ook de sms'jes."

De politie roept gedupeerden van deze fout nu op om de aangifte van de gestolen telefoon te faxen met daarbij het verzoek om het 06-nummer uit de bombardementenlijst te halen.

"Als dat is gebeurd gaan we verder actie ondernemen," zegt Rameau. Er is namelijk een middel om vervolgens toch de dieven te treffen met de berichten. De boodschappenregen van de politie gaat dan via het zogenoemde IMEI-nummer, dat als framenummer van het toestel kan worden beschouwd.

Intoetsen

Iedere gebruiker van een mobiel toestel kan door sterretje-hekje-06-hekje in te toetsen haar of zijn IMEI-nummer op het display tevoorschijn toveren. "Het is van belang dat dit nummer wordt opgeschreven en als het toestel gestolen is dit aan de politie door te geven", zegt Rameau. "Aan de hand van dit nummer kunnen we tevens het 06-nummer van de gestolen telefoon traceren en de bezitter van het apparaat alsnog bestoken met sms'jes."

De Amsterdamse politie heeft met de sms-lawine een wereldprimeur in handen en weet zich door iedereen op de vingers gekeken op het welslagen van de actie. Dat nu ook goedwillende burgers getroffen worden, is een fikse streep door de rekening. "Het is inderdaad heel erg vervelend en we verontschuldigen ons daar ook voor", zegt Rameau.

Overigens blijft de politie onverminderd doorgaan met de speurtocht naar gestolen mobiele telefoons. De sms-actie loopt in ieder geval nog door tot eind deze maand.




 


wo 4 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.