Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 4 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Centrale voor ergernissen in gemeenten

door Marjolein van der Gaag

   
 

DEN HAAG - Mensen die willen klagen over losliggende stoeptegels, hondenpoep, afval op straat of andere ergernissen, hoeven vanaf 1 juni aanstaande niet meer zelf naar hun gemeente te stappen. Een officiële landelijke centrale, tevens bereikbaar via www.burgerklacht.nl, moet voorkomen dat mensen binnen hun gemeente van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Wie belt met Burgerklacht.nl (0900-8888, kosten 1 euro per gesprek) krijgt een telefoniste aan de lijn die de gegevens van de klager, de aard van de klacht, de plaats en eventueel de veroorzaker registreert. Zij kan op haar computerscherm zien welke ambtenaar verantwoordelijk voor de afhandeling is en stelt deze direct op de hoogte.

Volgens Mans Willemsen, een van de oprichters van Burgerklacht.nl, zal de landelijke centrale veel ergernis besparen. "Ik denk dat veel mensen niet eens meer de moeite nemen om de gemeente te bellen; ze worden vaak van afdeling naar afdeling gestuurd. Ook blijft een klacht nog wel eens liggen omdat niet duidelijk is wie verantwoordelijk voor de afhandeling is."

Controle

"Trage diensten of ambtenaren worden bij ons genadeloos ontmaskerd. Zo controleren wij ook of een klacht is afgehandeld en melden dit aan de klager", aldus Willemsen, die aangeeft dat ook burgemeesters en wethouders inzicht in de klachten kunnen krijgen.

Volgens Willemsen hebben zich tot nog toe ruim dertig gemeenten aangemeld. Hij verwacht dat dit aantal binnen een jaar tot 250 zal oplopen. Volgens hem is een middelgrote gemeente goed voor 7500 klachten per jaar.

Iedere inwoner moet volgend jaar bij een onafhankelijke instantie zijn beklag kunnen doen over de manier waarop hij door zijn gemeente is behandeld. Naar verwachting zullen veel gemeenten voor aansluiting bij de Nationale Ombudsman kiezen. Maar dat kost veel geld: minimaal 400 gulden per klacht en 5000 gulden per klacht die in behandeling wordt genomen.

Aansluiting bij Burgerklacht.nl kost een gemeente 11 euro oftewel een kleine 25 gulden per klacht. Willemsen benadrukt dat inwoners van gemeenten die nog niet bij het landelijk meldpunt zijn aangesloten, gewoon zullen worden geholpen.




 


wo 4 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.