UTRECHT - De NS-directie legt zich neer bij de treinstaking. Het spoorbedrijf stapt niet naar de rechter om acties op het spoor morgen en vrijdag te voorkomen. Ook de Consumentenbond ziet af van een kort geding om de staking te verbieden. Hierdoor ligt voor FNV Bondgenoten de weg vrij om de komende twee dagen het spoor in ons land volledig lam te leggen.
Volgens NS heeft een rechtszaak tegen de bond geen zin. "Het stakingsrecht voorziet erin dat FNV het werk mag neerleggen", aldus zegsman M. Jonker van het spoorbedrijf, dat nog wel een dringend beroep heeft gedaan op de vakbond om af te zien van de staking.
Minister Netelenbos heeft per brief een laatste oproep aan de bond gedaan om in te stemmen met het arbitrageakkoord dat zij met de NS-directie heeft gesloten. Dit akkoord was voor de radicale spoorbond VVMC zondagnacht aanleiding de acties voor maandag af te blazen.
De Consumentenbond heeft de FNV middels een smeekbede verzocht de acties in het belang van de reiziger op te schorten. "Een kort geding heeft geen zin, omdat de kans klein is dat we gelijk krijgen", zegt woordvoerder E. van Kouwen.
"De staking is namelijk vorige week al aangekondigd, waardoor de reiziger ruim op tijd is geïnformeerd. Desondanks hopen we dat de acties worden afgeblazen. We praten hier namelijk niet over een pindakaasfabriek, maar over een zeer essentiële nutsvoorziening."
Het ultimatum van de FNV loopt vandaag om 18.00 uur af. Indien de NS het gewraakte rondje om de kerk dan niet van tafel heeft gehaald, volgen er vanaf morgen harde acties. FNV Bondgenoten liet gisteren ook weten, in tegenstelling tot de radicale vakbond VVMC, niet te zullen instemmen met de arbitragecommissie die het nieuwe dienstrooster op nut en noodzaak moet toetsen.
Hierdoor kan de door minister Netelenbos aangewezen commissie-De Ruiter niet aan de slag, omdat die de steun moet hebben van alle strijdende partijen. De Tweede Kamer is zeer verontrust en voert vandaag spoedoverleg met minister Netelenbos over het steeds verder oplopende conflict.
FNV blijft fel tegen arbitrage om het conflict op te lossen. Hierdoor is de kans groot dat na de commissie-Blankert/Stekelenburg ook de commissie-De Ruiter het bijltje erbij neer zal moeten gooien. De FNV is hier niet rouwig om. FNV Bondgenoten vindt dat de bonden samen met de NS-directie tot een oplossing moeten komen. "En niet weer een zoveelste poging van een zoveelste deskundige van buiten."