Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 4 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Limburger Guido spil in
internationale bende

door Jolande Westdorp en Theo Jongedijk

   
 

ROERMOND/BERLIJN - Met vele honderden huiszoekingen in Nederland en zeven andere West-Europese landen hebben politie en justitie gisteren in het kader van een internationaal opsporingsonderzoek een enorme fraudebende opgerold.

Een van de onbetwiste leiders van het misdaadsyndicaat is de 36-jarige Guido P. uit het Limburgse Susteren, die al maanden vastzit in Duitsland. P. werd eerder gearresteerd nadat hij een afvallig bendelid zou hebben gegijzeld en mishandeld.

Computers

De bende wordt verdacht van grootschalige belastingontduiking door heel Europa. Het zou gaan om honderden miljoenen guldens die de bende met een zogeheten btw-carrouselfraude in computeronderdelen opstreek.

Volgens onbevestigde berichten zou alleen al in Duitsland voor 150 miljoen gulden zijn gefraudeerd.

Klokslag negen uur gisterochtend werd het netwerk van Guido P. en zijn Belgische compaan Paul S. (42) uit Genk ontmanteld. Ruim 1000 opsporingsambtenaren vielen gelijktijdig bij bijna 400 adressen van de bende binnen. Het gaat om kantoren, woningen en banken in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

In ons land kwam de FIOD onder leiding van het OM in Roermond in actie.

Huiszoeking

Het FIOD-team heeft twee verdachten aangehouden en huiszoekingen verricht in elf bedrijven in Roermond, Amsterdam, Maarssen, Eindhoven, Ermelo, Hoofddorp, Enschede, Susteren en Hilversum. Verder werden nog eens 15 woningen door heel Nederland door de FIOD doorzocht.

De omvangrijke internationale politie- en justitieactie met de codenaam 'Chipdeal' is gecoördineerd door justitie in het Duitse Landshut. "Het doel was om de criminele organisatie te ontmantelen, verdachten in te rekenen, bewijzen te verzamelen en zoveel mogelijk bezittingen en vermogen in beslag te nemen", aldus een justitiewoordvoerder in Landshut. "Aan deze actie is maandenlang speurwerk kriskras door heel Europa voorafgegaan."

Ook in België zijn massale huiszoekingen verricht en zeven verdachten, onder wie twee Nederlanders, aangehouden. Deze Nederlanders zullen worden uitgeleverd aan Duitsland.

Valse facturen

De bende ontdook omzetbelasting door gebruik te maken van valse facturen in ketenleveranties door de hele Europese Unie. Door een zogeheten 'plofbedrijf' of 'missing trader' werd btw berekend aan een opvolgende verkrijger van de computeronderdelen, zonder dat de 'ploffer' de btw afdroeg aan de belastingdienst.

Daardoor konden de goederen ver beneden de inkoopprijs worden doorverkocht en realiseerde een reeks opvolgende bedrijven van de bende grote winsten. Zelfs het laatste bedrijf in de keten kon de onderdelen nog onder de oorspronkelijke inkoopprijs verkopen aan de eerste leverancier, waarna de BTW-carrousel weer opnieuw kon gaan draaien.

Paul S. werd begin dit jaar in het Belgische Tongeren nog veroordeeld tot jarenlange celstraf wegens eerdere soortgelijke vergrijpen.




 


wo 4 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.