Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Onwaardig afscheid Eva Lepesova
   
 

ZEVENBERGEN - Zachte ogen in een rustig gezicht. En dat terwijl ze zojuist de grootste sportieve tegenvaller van haar imposante carrière heeft moeten ondergaan. Eva Lepesova, de 32-jarige Slowaakse waar dit seizoen veel om te doen was, heeft het tij niet kunnen keren. Ze was ingehuurd om met haar landgenote Martina Matusova het van kwaliteit verstoken Epcon/Groene Ster in de eredivisie te houden. Het mocht niet baten.

Met slechts drie overwinningen in het hele seizoen moeten de Brabantse meiden na twee jaar een etage zakken. En dat zit Lepesova niet lekker. "Ik vind het jammer dat ik de ploeg niet kon helpen, terwijl ze me fantastisch hebben opgevangen. Maar ja, ze moeten nog zoveel leren."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Eva Lepesova (Foto: FOTO COR VIVEEN)
Lepesova komt uit Topolniky, een klein dorpje zo'n 50 kilometer van Bratislava. Opgegroeid in een typische Oostblok-sportcultuur. Vanaf haar vijftiende speelde ze in een toen nog Tsjechoslowaakse eredivisie, totdat ze in 1994 door de toenmalige trainer Jan Kecskemethy van het ambitieuze Swift Roermond naar Nederland werd gehaald. Na twee succesjaren maakte heimwee naar haar familie en vrienden zich van haar meester, waardoor ze terugkeerde naar haar vaderland. Drie jaar bleef ze buiten beeld, totdat Swift in 1999 weer een beroep op haar deed. Swift moest het kampioenschap echter aan De Volewijckers laten, maar erger nog, Nederlands meest succesrijke club kon het financieel niet meer bolwerken en hield op te bestaan.

Lepesova trok huiswaarts, maar een interview in een Limburgse krant schudde Groene Ster wakker. Ze overreden Lepesova de club te komen redden. Eigenlijk wist ze niet waar ze aan toe was. "Vorig jaar had ik nog tegen ze gespeeld, maar ik kon me er niets meer van herinneren. Ik vond echter dat ik de ploeg moest helpen. Ik heb in de loop der tijd toch wel een band met Nederland opgebouwd", verklaart ze in goed Nederlands met een Limburgs ondertoontje.

Eén ding viel haar echter moeilijk, Groene Ster won bijna nooit. En dat was ze niet gewend. "Daardoor is dit het zwaarste seizoen uit mijn carrière. Er lag veel druk op mijn schouders, veel meer dan bij Swift waar ik betere speelsters om mijn heen had. Dat kan ik de ploeg, die er alles aan heeft gedaan het mij naar de zin te maken, eigenlijk niet verwijten. Nederland heeft nou eenmaal vele jaren handbal-cultuurachterstand op Slowakije en dat laat zich merken." Des te knapper is daarom de positie van het Nederlands damesteam op de internationale ladder. Haar trainer Rob van Buytene vult aan: "Regelmatig zijn er situaties in het veld waarvan ze gewoonweg niet begrijpt waarom haar medespeelsters er geen raad mee weten. Zij is opgegroeid met technische- en tactische zaken waar ze hier op volwassen leeftijd nog veel moeite mee hebben. Toch heeft ze zich altijd zeer constructief opgesteld."

Groene Ster speelt zaterdag om des keizers baard tegen VZV en dan valt voor Lepesova het doek. Ze heeft voor zichzelf de beslissing genomen een privé-bestaan op te bouwen in Slowakije en daar hooguit recreatief handbal te spelen. Toch zal ze regelmatig naar Roermond komen. De plaats waar haar Europese avontuur begon. "De eerste stap naar Nederland was eigenlijk het moeilijkst, maar ik ben blij dat ik hem genomen heb. Het heeft mij als mens in vele opzichten verrijkt en dan bedoel ik niet financieel. Nu is het echter mooi en genoeg geweest."




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.