Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belegger moet Vedior van torenhoge schuld verlossen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Wilde uitzendorganisatie Vedior afgelopen februari nog Europese onderdelen in de verkoop gooien, nu is dat weer helemaal anders. "De prijs die werd geboden was veel te laag", verklaart zegsman John Nurthen de opmerkelijke omwenteling. Dan maar iets anders proberen. Het bedrijf wil nu nieuwe aandelen uitgeven om de torenhoge schuld (ƒ3,3 miljard) te temperen.

De bekendmaking van de emissie is bij beleggers in het verkeerde keelgat geschoten. Het aandeel Vedior kelderde met bijna 10% tot EUR11,80. De zegsman heeft de uitglijder zien aankomen, beweert hij, maar verwacht wel weer een stijging. "Op de lange termijn verwachten we weer positieve resultaten. De Vedior Groep wereldwijd doet het erg goed." Op 25 april maakt het bedrijf de halfjaarcijfers bekend en zal met meer informatie komen over de nieuw ingeslagen weg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Tony Martin
Die moet leiden naar nieuwe markten. "Wij kijken naar Zuid-Amerika", verklapt de woordvoerder. "Dit is een markt waar wij nog hard kunnen groeien. Maar eerst moeten we van de buitengewoon hoge rentelasten af." De Nederlandse uitzendmarkt is volgens de Vedior-zegsman de 'meest slechte markt' waarop zij actief is. "Dit is te wijten aan de arbeidskrapte in Nederland. Bedrijven nemen steeds meer zelf nieuwe mensen aan in plaats van uitzendbureaus in te schakelen."

Vedior worstelt al een tijdje met Nederland. Vorig jaar gingen al ruim 180 banen verloren bij de grootste Nederlandse werkmaatschappij Personeelsdiensten. Ook moesten een aantal commissarissen en topman Gert Smit het veld ruimen. Smit werd vervangen door Tony Martin, die zijn sporen verdiende bij het in 1999 overgenomen Britse Select. Prioriteit voor de nieuwe topman is het terugdringen van de schulden. De nieuwe aandelenemissie moet hiervoor gaan zorgen.

De hoge schuld komt onder andere door de aankoop branchegenoot Britse Select in 1999. De uitzender moest hiervoor ƒ3,8 miljard ophoesten. Hoewel deze tak goed draait brengt het een torenhoge renteschuld (ƒ1,5 miljard) met zich mee. Een nieuwe aandelenemissie moet voor meer financiële lucht gaan zorgen. "Probleem hierbij is dat winstverwatering optreedt", aldus Frank van Wijk analist bij Van der Hoop. "Maar het blijft kiezen; of bedrijfsonderdelen voor een prikkie afstoten of nieuwe aandelenemissies uitgeven met alle gevolgen van dien."

Volgens analist Albert Ploegh van Stroeve moet Vedior wel iets doen om van de hoge schulden af te komen. "Het is natuurlijk niet echt gunstig om nieuwe aandelen uit te brengen". De analist verwacht dan ook dat er aanmerkelijk lager wordt ingezet. "Ik verwacht dat er voor minimaal EUR450 miljoen nieuwe aandelen komen met een emissiekoers van EUR12 per aandeel.

Volgens hem wil Vedior af van het 'gewone' uitzendwerk en zich meer concentreren op specialistische markten.

De ABU, de bond van de uitzendbranche stelt dat er een wisselend beeld is van de uitzendbranche in Nederland. "Er zijn ook bedrijven waar het heel goed gaat", aldus een woordvoerster. Ze doelt op uitzendbureaus die zich concentreren op bepaalde niches van de markt, zoals de ouderenzorg, de metaalbranche en het midden en kleinbedrijf. "Het hangt er vanaf hoe een uitzendbureau het aanpakt."




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.